Tápió menti legenda

Ludwig Emil
2008. 02. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell a szomszédba menniük a Tápió menti falvak lakóinak mitológiai és gasztronómiai kuriózumokért. A középkori Szentmárton falu határában, az 1920-as évek óta Attila dombjának nevezett területen került elő a földből az a gyönyörű, aranydomborítású szkíta szarvasfigura, amelyik ma a Magyar Nemzeti Múzeumban, és számtalan képen, könyvben látható.
No de hogy jön ehhez a gasztronómia? Először is úgy, hogy a könyv írója és szerkesztője – továbbá a képek fotográfusa – Kútvölgyi Mihály, aki eddig tucatnyi albumában mutatta be az egyes tájak evési-ivási tradícióit, ezúttal a Pest környéki lapályos vidék konyhájának jeles produkcióival ismertet meg. Nem egy olyan ételféleségről olvashatunk a könyvében, amelyikkel Magyarország bármelyik részén találkozhatunk, de szép helyi hagyományokkal is gazdagszunk. 1849-ben a csatamezőről a faluba visszatért, fáradt, sebesült honvédeket frissen sült zsömlékkel, búzacipókkal várták a tápióbicskei asszonyok, az évfordulós emlékünnepeken pedig – őrizve a hagyományokat – a község minden gyermekét megvendégelik egy-egy ropogós, pirosra sült süteménnyel a helybeli pékek. A recenzió írójának ízlésvilágát egy kissé felkavarta a lópörkölt élethű bemutatása szóban és színes képen, a következő lapokon azonban gasztronómiai vigaszra leltem. A tápióbicskei Petrik Pál által elkészített kecskesült bízvást megnyerhetné a világ bármelyik rafinált grillsütőversenyét. A friss gidahúst először megszikkasztja, csak azután sózza, majd jól bedörzsöli fokhagymával, törött fekete borssal és köménymaggal. Rozmaringgal és borsikafűvel illatosítja. Becsomagolva két napig pihenteti, hogy a fűszerek íze együtt maradjon, majd keményfa parazsán, a téglákból rögtönzött katlan tetejére fektetett biciklikerék vékony küllőin sütögeti ropogósra a gödölye húsát. Friss zöldpaprikával, paradicsommal, újhagymával és a felesége sütötte cigánybodaggal együtt fogyasztják.
Van a Tápió vidékén eredeti csúcsgasztronómia is.
(Kútvölgyi Mihály: Aranyszarvas földjén, Timp Kiadó, 2007; 132 oldal, ármegjelölés nélkül.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.