Nem kell a szomszédba menniük a Tápió menti falvak lakóinak mitológiai és gasztronómiai kuriózumokért. A középkori Szentmárton falu határában, az 1920-as évek óta Attila dombjának nevezett területen került elő a földből az a gyönyörű, aranydomborítású szkíta szarvasfigura, amelyik ma a Magyar Nemzeti Múzeumban, és számtalan képen, könyvben látható.
No de hogy jön ehhez a gasztronómia? Először is úgy, hogy a könyv írója és szerkesztője – továbbá a képek fotográfusa – Kútvölgyi Mihály, aki eddig tucatnyi albumában mutatta be az egyes tájak evési-ivási tradícióit, ezúttal a Pest környéki lapályos vidék konyhájának jeles produkcióival ismertet meg. Nem egy olyan ételféleségről olvashatunk a könyvében, amelyikkel Magyarország bármelyik részén találkozhatunk, de szép helyi hagyományokkal is gazdagszunk. 1849-ben a csatamezőről a faluba visszatért, fáradt, sebesült honvédeket frissen sült zsömlékkel, búzacipókkal várták a tápióbicskei asszonyok, az évfordulós emlékünnepeken pedig – őrizve a hagyományokat – a község minden gyermekét megvendégelik egy-egy ropogós, pirosra sült süteménnyel a helybeli pékek. A recenzió írójának ízlésvilágát egy kissé felkavarta a lópörkölt élethű bemutatása szóban és színes képen, a következő lapokon azonban gasztronómiai vigaszra leltem. A tápióbicskei Petrik Pál által elkészített kecskesült bízvást megnyerhetné a világ bármelyik rafinált grillsütőversenyét. A friss gidahúst először megszikkasztja, csak azután sózza, majd jól bedörzsöli fokhagymával, törött fekete borssal és köménymaggal. Rozmaringgal és borsikafűvel illatosítja. Becsomagolva két napig pihenteti, hogy a fűszerek íze együtt maradjon, majd keményfa parazsán, a téglákból rögtönzött katlan tetejére fektetett biciklikerék vékony küllőin sütögeti ropogósra a gödölye húsát. Friss zöldpaprikával, paradicsommal, újhagymával és a felesége sütötte cigánybodaggal együtt fogyasztják.
Van a Tápió vidékén eredeti csúcsgasztronómia is.
(Kútvölgyi Mihály: Aranyszarvas földjén, Timp Kiadó, 2007; 132 oldal, ármegjelölés nélkül.)
Ezek a legfontosabb tudnivalók az Otthon start programról
