Ellepi a piacot az importdinnye

A dinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse. Csakhogy egyre többször érezni úgy: ugyan olcsó, de az íze, az illata már nem a régi. Az akciós áru végül a kukában landol. Pócs János dinnyetermelő és -kereskedő, akinek már a nagyapja is ezzel foglalkozott, azt mondja, ha a dolgok így mennek tovább, vége a magyar dinnyetermesztésnek.

Szarka Ágota
2008. 08. 03. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajnali háromkor kell felkelni, és a munka késő estig tart – hat hónapon át, februártól szeptemberig. Nincs nyaralás, szabadság. A dinnyetermesztés ma is legnagyobbrészt kézi munkát igényel – magyarázza Pócs János jászapáti termelő, aki 28 hektáron gazdálkodik. Megműveléséhez 20-40 főt kell foglalkoztatnia. Csányból, a dinnyetermesztés hazai központjából származik: az ősök is ezzel foglalkoztak, és az ő gyermekkorát is ez töltötte be. Ahogy meséli, még a Kádár-rendszerben is úgy volt, hogy a csányi dinnyések szabadon vándoroltak, mivel nélkülük a téeszek sem boldogultak. Február táján összepakolták a dunnát, a három hétre való kenyeret, a szerszámokat s ami még kellett, és családostól felkerekedtek. Részes művelésben elvállalták a téeszek dinnyeföldjeit országszerte. A haszonból 30-40 százalékot kaptak munkájuk fejében.
– Volt olyan téesz-brigádvezető, aki azt mondta, mit akar itt ez a csányi paraszt? Amit ő tud, megcsinálom én is. Bizony nem sikerült. Ugyanis a generációkon keresztül összegyűlt tapasztalatot, páratlan szakismeretet, amivel a csányiak bírtak, semmiféle iskola nem tudta megadni – magyarázza Pócs János, hozzátéve azt is, a hazai dinnyetermesztés hanyatlásával ez a tudásbázis, kultúra is veszélybe kerül. Nem lesz, aki tovább vigye az örökséget, megszakad a generációs lánc. Valós a veszély, hiszen csak az utóbbi időkben ezer hektáron szűnt meg a dinnyetermesztés, és a jelenlegi válság csak fokozza a folyamatot. Ez az egész nemzet számára veszteség, mert – ahogy fogalmaz – a magyar dinnye nem csak azért különlegesen jó, mert a talaj adottságai és a klíma valóban zamatos gyümölcs termesztésére alkalmas, hozzájárul a szakértelem is. Ezt a diktatúra idején kénytelen-kelletlen belátták még a téeszelnökök is. A csányi vándor dinnyések a részesművelésből kemény munkával, de tisztes megélhetést tudtak biztosítani családjuknak, és a vevők is elégedettek voltak, nem úgy, mint most – eleveníti fel emlékeit.
– A dinnyetermesztésen kívül évente több mint százkamionnyi dinnyét exportálok, a környékbeli kistermelőkkel közösen. A kérdést tehát mindkét részről jól ismerem. Éppen ezért tartom roppant kártékonynak azt a cirkuszolást, amit Karsai József szocialista országgyűlési képviselő művel, állítólag a dinnyetermelők érdekeinek a védelmében. Ugyanis a kereskedők nélkül nincs termelés, mert nincs, aki megszervezze a piacra jutást. A kereskedők nyolcvan százaléka tisztességes, akik évtizede építik a kapcsolati hálójukat, és tudják, ha megszűnik a termelés az ár letörése miatt, nekik sem lesz mit eladniuk. A kereskedőket egységesen maffiózónak, neppernek titulálni több mint butaság – fejtegeti Pócs János, hangsúlyozva azt is: a fennmaradó húsz százalék, a mobiltelefonos gengszterek ellen pedig a kormány tehet, ha akar. Lépni kellene a legnagyobb károkat okozó multinacionális áruházláncok ellen is. Az Auchan elleni demonstráción ő is ott volt a kormánypárti országgyűlési képviselő Karsai Józseffel. – Tűrhetetlen, hogy a multik arra kényszerítik a gazdákat: már januárban szerződést kössenek arról, hogy júliusban mennyi árut szállítanak be. A dinnye akkor jó, ha érett, és hogy mikor érik meg, az az időjárás függvénye. Ha nem érik meg a termés a szerződési határidőig, és a gazda nem teljesíti időre a vállalt kötelezettségét, horribilis összegű kötbért kell fizetnie. Ezért inkább leszedi a dinnyét, amikor még csak tök, de beszállítja, a vásárló meg káromkodik. Aztán a multi nyugodtan hivatkozhat arra, hogy a magyar áru nem megfelelő minőségű. Ez az igazi gaztett, amiről nekem az a véleményem, tudatos manipuláció, amivel helyet csinálnak a külföldi áruknak – véli Pócs János.
Ahogy mondja, a kormánypárti képviselők között ott ül Karsai is: nem blokádozni kellene, hanem törvényt alkotni. Például a felvásárlócégek, magánszemélyek tevékenységének szigorúbb ellenőrzéséről, szabályozásáról. – Nem az a megoldás, hogy összeuszítjuk a termelőt a kereskedővel – nyomatékosítja. Szerinte amit Karsai művel érdekvédelem címén, nem más, mint politikai PR.
– A legnagyobb kártétel az, mikor irreálisan magas árat ígérnek a gazdának, a terményt elviszik, aztán pedig nem fizetnek. Erre számos példa van. Jobb esetben az ígért vételár felét nagy nehezen kifizetik, hogy befogják a gazda száját. Karsai József diadaljelentése, hogy sikerült kiharcolnia, ne húsz, hanem harminc forintért vegyék át a felvásárlók a dinnyét, porhintés – mondja Pócs János a tapasztalataira hivatkozva. – A blokádozással kizsarolta az aláírásokat, de mit érnek? – tette fel a kérdést. A gyakorlat az – mutat rá –, hogy mivel a külföldi piacon ilyen áron nem lehet eladni a dinnyét, ezért a felvásárló nem is veszi meg a termelőtől, hiszen nem lehet elvárni tőle, hogy önmaga ellensége legyen. – Hozzám is jönnek nap mint nap, hogy vegyem meg a dinnyét, mindegy, mennyiért, csak legyen pénz, mert a harmincforintos árat garantálóknak nem kell. Inkább behozzák az árut Macedóniából, Olaszországból vagy Spanyolországból – magyarázza. Macedóniában azért tudják olyan olcsón megtermelni a dinnyét, mert a munkások akár egy tál levesért is elmennek dolgozni, nem beszélve arról, hogy a vállalkozót terhelő járulékok és az üzemanyagárak mélyen a hazaiak alatt vannak – fejtegeti. A spanyolok, a görögök és az olaszok pedig azért adhatják olcsóbban a dinnyét, mert az éghajlati sajátosságok miatt náluk korábban kezdődik a szezon, és tovább tart, nagyobb a termés. És akkor még nem is szóltunk az uniós támogatási pénzek közötti különbségről – magyarázza Pócs János, aki elmondja azt is: való igaz, például Lengyelországban – ahogy Karsai emlegeti – 50-60 forintért veszik meg a magyar dinnye kilóját, de Karsai elfelejti, hogy végül a hazai kereskedőnek kilónként mindössze három forint körüli haszna marad, mivel a gyümölcsöt az export előtt osztályozni kell, aztán szabályos konténerekbe kell rakni, egy kamion fuvarköltsége több százezer forint, és még a külföldi áruházlánc is leveszi a sápot. Ha Angliába vagy éppen a skandináv országokba szeretné exportálni a dinnyét a kereskedő, a költségek még nagyobbak.
Oda ugyanis csak úgy lehet kijuttatni az árut, ha egyesével csomagolják, és minden dinnyére azonosító matricát ragasztanak. Az ár magasabb ugyan, de a haszon nem. De a hazai termelőknek is megvan a maguk baja. Hogy exportra termelhessenek, az uniós Euregap élelmiszer-biztonsági szabályzás szerint a dinnyeföldjeiken vízöblítéses angolvécét kell építeniük, kézmosóval. Olyan alkalmazott nem dolgozhat a földeken, akinek műkörme vagy piercingje van. Sőt: a dinnyeföldön tilos a dohányzás, a cigarettázásra külön területet kell elkülöníteni. A minőségvédelmet nehezíti, hogy mióta beléptünk az unióba, az ÁNTSZ megtiltotta a dinnye meglékelését, mivel fertőzések forrása lehet. Pedig ez garancia volt arra, hogy a vevő valóban jó árut kapjon, és ne zsákbamacskát vegyen. Sok kereskedő most úgy csapja be a vevőit, hogy vesz egy kis tétel magyar dinnyét igazolásként, mellé pedig nagy tételben megveszi az olcsóbb macedóniait, és kiírja, hogy magyar az áruja. A vevő otthon aztán csak csodálkozik, milyen ízetlen a hazai portéka…
– Ha már a dinnyetermelők védőszentjének szerepében tetszeleg Karsai József, ezeken a dolgokon kellene elgondolkodnia, és az Országgyűlésben tennie valamit. Az ugyanis nem megoldás, hogy egymásnak ugrasztja a termelőket a kereskedőkkel, és a termelőket egymással is. Évtizedes barátságok értek véget az én szűkebb környezetemben is. Neki biztosan jól fizet ez az önkéntes küldetés, de a gondok csak tovább mélyülnek – véli Pócs, aki a saját termesztésű dinnyéjét úgy árulja, hogyha a vevő nem elégedett, és visszahozza, kettőt ad cserébe. Az eladó nem lékeli meg a dinynyét, hiszen tilos, de ott a kés az asztalon. Miután a vásárlás megtörtént, a vevő a portékával már azt tesz, amit akar.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.