Kölcsönös vádaskodás Erdélyben

Egymásra hárítják a felelősséget az erdélyi magyar politikai alakulatok amiatt, hogy kútba fulladt a koalíció létrehozása. Tőkés László szerint a polgáriak identitásvesztés nélkül nem mehettek bele az RMDSZ „megalázó” feltételeibe.

2008. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi magyarság becsapásával vádolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) a Magyar Polgári Párt (MPP), amely szerint a kormányon lévő alakulat részéről csak színjáték volt a novemberi parlamenti választásokon való közös részvételt célzó belső koalíció megalakítása. A két alakulat között pénteken szakadtak meg a választási összefogás érdekében folytatott tárgyalások, miután nem sikerült közös nevezőre jutniuk az MPP-nek járó befutó helyek számáról. Markó Béla RMDSZ-elnök aznap bejelentette: a polgári alakulat visszautasította a megállapodást, így a szövetség befejezettnek tekinti a párbeszédet a Szász Jenő vezette szervezettel.
Szombati közleményében az MPP elnöksége az RMDSZ elutasító magatartását kifogásolja, hiszen a polgáriak elfogadták a belső koalícióra vonatkozó javaslatot, vagyis azt, hogy az MPP jelöltjei az RMDSZ színeiben induljanak a választásokon, s a helyek elosztásánál a helyhatósági megméretésen kialakult arányt vegyék figyelembe. „Markó Béla gyakorlatilag annak a megállapodásnak az aláírását utasítja el, amit ő maga javasolt. Erre egyetlen ésszerű magyarázat létezik: eleve nem volt szándékában megállapodni” – vélekedik az MPP.
Eközben Tőkés László kijelentette: az MPP nem fogadhatta el riválisa ajánlatát, mert az RMDSZ olyan feltételeket diktált, amelyekbe identitásvesztés nélkül nem mehetett bele a polgári párt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.