Nincs megállapodás

Nem alakít ki belső koalíciót egymással az RMDSZ és az MPP a novemberi romániai parlamenti választásokon. A két erdélyi szervezet nem tudott megállapodni a polgári pártnak járó mandátumok számáról.

2008. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel a júniusi önkormányzati választásokhoz hasonlóan a Romániában novemberben rendezendő parlamenti megméretés is magyar– magyar versenyt fog hozni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt ugyanis a tegnap délig megszabott határidőig nem tudott kiegyezni a befutónak tekintett egyéni választókerületek elosztásáról, így a két alakulat külön indul az őszi választásokon. Markó Béla RMDSZ-elnökhöz intézett levelében tegnap Szász Jenő jelezte: az MPP nem elégszik meg az RMDSZ által a polgáriaknak egy nappal korábban felajánlott két parlamenti mandátummal. A polgári alakulat elnöke szerint a belső koalíció arányai a magyar választók akaratának tiszteletben tartásával állapíthatók meg, azaz csakis a júniusi önkormányzati választásokon elért eredmények alapján. Eszerint országosan az RMDSZ 81,5, az MPP 18,5, Hargita és Kovászna megyében pedig a szövetség 63, míg az MPP 37 százalékot szerzett. „A fenti arányokat nem a magyarság jövőbeli, vélelmezett parlamenti létszámára, hanem a tényleges, jelenlegi létszámra kell vetíteni” – szögezte le Szász Jenő. Emlékeztetett: az RMDSZ-nek jelenleg 32 fős parlamenti képviselete van Bukarestben, és a helyhatósági megméretés eredményei alapján végzett számításokból kiderül, hogy a polgári pártot országosan hat, a két székelyföldi megyében négy hely illeti meg. „A Magyar Polgári Párt erős magyar képviseletet, erős magyar frakciót szeretne, éppen ezért minden magyar szavazatot képviselni kell a román parlamentben. Az összefogás értelme épp a mozgósítás, amely csak úgy sikerülhet, ha korrekt arányok mentén születik megállapodás” – fejtette ki az MPP elnöke. Az RMDSZ állandó tanácsának, valamint területi elnökeinek kolozsvári tanácskozása után azonban a szövetség vezetői ajánlatuk elutasításaként értékelték Szász levelét, és lezártnak tekintették a tárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.