Kihátrálnának a kaszinóbizniszből?

Amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálytalanság történt a Velencei-tó északi partján tervezett kaszinóváros megépítésének előkészületei kapcsán, a kormány kihátrál a projekt mögül – ezt a Kormányszóvivői Iroda közölte lapunk érdeklődésére. A kabinet szerint az izraeli befektetőket előzetesen nem biztosították arról, hogy nyerni fognak a szerencsejáték szervezéséhez szükséges koncessziós pályázaton, bár erről dokumentum is készült.

Török László
2009. 07. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen pillanatban nem állítható biztosan, hogy lesz a közép-dunántúli régióra kiírt, kaszinóüzemeltetésre vonatkozó koncessziós pályázatnak nyertese – ezt a Kormányszóvivői Iroda közölte, hozzátéve, a kormány csak abban az esetben tudja támogatni a King’s City- projektet, ha annak minden lépése a jogszabályi előírások tökéletes betartásával történt. Megírtuk, hogy egy izraeli befektetőcsoport a Velencei-tó északi partvidékén, Sukoró külterületén építené meg – állítólag 1,4 milliárd euróból – szórakoztató városát. A tervek megvalósulása érdekében a külföldi üzletemberek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) földeket cseréltek, ami miatt a Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy, mintegy 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított. – Amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodna, hogy súlyos szabálytalanság történt a beruházás bármely részletével kapcsolatban, akkor a projekt kiemelt ügyként kezelését természetesen a kormányzat a továbbiakban nem támogatná – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda. Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére is folyik egy belső vizsgálat az MNV-nél, amelynek tisztáznia kell, történt-e a cégnél „jogos aggodalomra okot adó tevékenység” a beruházás előkészítése során. Ezt Oszkó Péter pénzügyminiszter felügyeli.
A megaberuházást egyébként Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kabinetje egyik utolsó intézkedésével kiemelt jelentőségű állami beruházássá nyilvánította akkor, amikor az ügyészség már vizsgálta az ahhoz kapcsolódó ügyleteket. Az egykori kormányfőnél korábban, tavaly májusban bejelentkeztek az izraeli befektetők. A találkozóról készült emlékeztetőben az olvasható, hogy a kaszinó működéséhez szükséges minisztériumi engedély „rendben lesz”, bár akkor még ki sem írták az erre vonatkozó nyilvános koncessziós pályázatot. Kérdésünkre, hogy ez alapján nem tekinthető-e pusztán formaságnak Veres János volt pénzügyminiszter pályázati felhívása, és hogy mióta gyakorlat a nyílt pályázatok kiírása és elbírálása előtt biztosítani egy lehetséges indulót, hogy ő lesz a nyertes, így válaszoltak: „a koncessziós pályázatok minden esetben nyilvánosak, azaz azokra bárki jelentkezhet. Ennek megfelelően senki nem biztosíthat lehetséges pályázókat előzetesen, mint ahogy ez ebben az esetben sem történt meg”. Az iroda szerint minden pályázó egyenlő eséllyel indulhat és nyerhet. A kormány úgy véli, hogy a King’s City-beruházás a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés szempontjából „vitathatatlan”, mert számításaik szerint már maga a komplexum építése, illetőleg működtetése is több ezer, a legóvatosabb becslések szerint is 2000– 2500 munkahelyet hoz létre. Ez pedig a kormány reményei szerint hozzájárulhat a válság miatt nehéz helyzetbe került építőipar foglalkoztatási nehézségeinek enyhítéséhez is.
Felvetődött a gyanúja annak is, hogy a vagyontörvény megalkotása, a nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvény módosítása és a sukorói kaszinóüzlet kiemelt beruházássá nyilvánítása a befektetői érdekek figyelembevételével történt. Ezzel kapcsolatban a Kormányszóvivői Iroda közölte: a jogalkotás az alkotmánynak és a törvényi előírásoknak megfelelően történt, a hivatkozott jogszabályok pedig az ország érdekeit szolgálják.
A Kormányszóvivői Iroda biztosította a beruházás ellen tiltakozó sportolókat, hogy utánpótlás-nevelésre és a vízi sportokat választó fiataloknak továbbra is biztosítani fogják az edzési lehetőséget. Civil szervezetek ugyanis emiatt is demonstráltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.