csapadéksáv
Lehűléssel és esővel folytatódik a nyár

Mankó. A Búbánatvölgybe Budapestről legegyszerűbben a 11-es úton juthatunk el, Esztergom előtt tábla jelzi, hol kell balra kanyarodni. A Kerektó az üdülőövezetbe vezető út bal oldalán fekszik, a Dédaihoz kicsit tovább kell autóznunk, a táblákat követve. A két nemes- és három kiló apróhal elvitelére jogosító napijegy a napszaktól függően 3200–3600 forint, de ennek harmadáért mindként tavon lehet sportjegyet is váltani, ennek birtokában meg kell vásárolni a halat, ha haza akarjuk vinni.
Szép pisztrángfogásban bízva indultunk útnak Székelyföldre, ám hiába autóztunk hétszázötven kilométert, az időjárás kibabrált velünk. Az eső még csak hagyján, ám a hegyekből lefolyó létől az összes folyóvíz olyan zavaros lett, hogy értelmét vesztette minden próbálkozás. A Küküllő és a Vargyas-patak gyönyörű vidékéről csalódottan hazakullogva közel hasonló szépségű vidéken, a Búbánatvölgyben próbálunk vigasztalódni – és megint csak dacolni az időjárás szeszélyeivel.
Az Esztergom határában fekvő, domboktól ölelt terület több kisebb-nagyobb tavat rejt, ezek közül horgászati szempontból a Dédai-horgásztó és a Kerektó érdekes. A rekkenő hőség miatt éjszakai pecázásra érdemes berendezkedni, bízva abban, hogy a levegő és a víz hőmérsékletének csökkenésével a nappali pangás után csak megjön a halak étvágya. Előbbi tó tulajdonosa, Halbauer János igazít útba minket, mint mondja, a kocsmával szemközti, körülbelül a tó felénél húzódó akadók környékén érdemes pontyra, amurra mozdulni, mindegyikből szép, tíz kiló feletti példányok is élnek a vízben. Kétféleképpen ízesítjük az etetőkosárba szánt puliszkát: az egyik adagba vanília, szemes kukorica, a másikba szárított, darált giliszta kerül – utóbbi anyag házi előállítására nem vállalkoztunk. A 25-ös zsinór végére kisméretű horgokat kötünk, s egy-egy szem puha csemegekukoricával a vízbe küldjük. A víz felszínén folyamatosan köröznek a halak, étvágyuk viszont egyelőre nincs. Este kilenc körül rajtunk kívül csak egy helyen pecáznak a 3,1 hektáros tavon, a tulajdonos azt mondja, amióta beütött a gazdasági válság, meg a „mi autónkat” gyártó esztergomi üzemből rengeteg embert elbocsátottak, negyedannyian sem jönnek, mint pár éve.
Múlik az idő. Néhány laposkeszeg a szákba kerül, de mindet becserélnénk egy amurra vagy pontyra. A meleg alig enyhül, már majdnem éjfél, de még mindig elég egy póló. A szúnyogriasztót viszont óránként kenjük magunkra, a kellemetlen rovarok – mint idén minden vízparton – a sötétben is tömegesen támadnak. A víz éjfél után kezd kissé megélénkülni, érkezik egy közel háromkilós ponty, de vele együtt sajnos a zuhé is.
A Kerektó már az Árpád-kori feljegyzésekben is szerepelt, a mostani víztározó a tőzegláp kotrásával alakult ki valamikor az 1970-es években. Nehéz eldönteni, hogy a két tó közül melyik szebb, talán ez utóbbi környezetében még érintetlenebb a természet. Az éjszakai eső hozta enyhülés sok pecást vonz a partra, de a többség itt is azt találgatja, ha egyszer hal van a vizekben, vajon miért ennyivel gyengébb a fogás idén mindenhol, mint az előző években. Panaszkodó sporttársunk nem is ér mondandója végére, amikor egy a horgára akadó kárász húzza keresztül gondolatmenetét. Ám sajnos ezzel együtt is igaza van: az egykori halbőség manapság még a drága horgásztavakon is ritka.
Erős túlzás tehát azt állítani, hogy húshorgászatban van részünk, búbánatosak azonban mégsem lehetünk. Jobb időkben állítólag még cigarettacsikkre is kap itt a hal, de ha ez még sincs így, túrázni, kikapcsolódni akkor is egészen kiváló a környék. Ha pedig nagyobb vízfelületre vágyunk, a Búbánatvölgytől autóval alig öt perc a Duna, igaz, jó tíz éve, hogy már ott sem kergetjük a domolykókat.
Konyhatipp: a szép, s nem túl zsíros pontyot pucolás után egyben hagyjuk, csak oldalát irdaljuk, s a résekbe koleszterinszintünkhöz mérten szalonnaszeleteket csúsztatunk. Sózzuk, liszttel behintjük a halat, belsejébe, ha szeretjük, hagymát teszünk. Kikent jénai tálba helyezzük, krumplikarikákra fektetve, majd mehet a forró sütőbe. Ha már szép a hús, úgy fél óra múltán pirospaprikával festett tejföllel jól bekenjük, s öszszesütjük, hadd forrjanak egybe az ízek. Ötven perc elég szokott lenni, hogy az egyszerű rácpontyunk az ebédlőasztalra úszhasson.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.