Erdély: ahol a part szakad

A román hatóságok bevallása szerint minden pillanatban határon átnyúló környezetszennyezést okozhatnak az erdélyi meddőhányók, mivel elfogyott a biztonságossá tételükre szánt állami támogatás. Traian Basescu államfő eközben a napokban Verespatakra látogatott, és kijelentése szerint a bukaresti kormánynak megoldást kell találnia a verespataki bányászat újjáélesztésére.

2009. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Románia államfője megelégelte, hogy a bukaresti hatóságok évek óta halogatják a döntéshozatalt az erdélyi Verespatakra tervezett színesfémbánya engedélyezése ügyében. Traian Basescu ezért a napokban a Fehér megyei településre látogatott, ahol polgármesterekkel folytatott megbeszélése után leszögezte: nem kíván állást foglalni a kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation ciántechnológián alapuló beruházása kapcsán, tűrhetetlennek tartja azonban, hogy a kormány ódzkodik a döntés meghozatalától. Az Erdélyi-szigethegységben leállított bányászatot újjá kell éleszteni, függetlenül attól, hogy a kanadai beruházó igenlő vagy nemleges választ kap – jelentette ki az államfő. Basescu egyébként 2003-ban bukaresti főpolgármesterként még fontosnak tartotta a verespataki bányát, államfővé választása után azonban már ellentmondásosnak nevezte a beruházást.
Ökobomba Veresvölgyön
Mostani verespataki szemléje során Basescut meglepetés is érte. Az egykor a Verespatak közeli Veresvölgyön (Rosia Poieni) működő állami rézbánya vezetősége például arról tájékoztatta: a létesítménynél „ketyeg az ökológiai bomba”. Az állami támogatások elapadása miatt ugyanis a társaságtól megvonták az áram- és vízszolgáltatást, ennek következtében már nem tudják semlegesíteni a 130 hektáron elterülő meddőhányóban felgyűlt, a kitermelésnél visszamaradt több tíz millió tonna mérgező anyagot. Ennek nyomán a szakértők szerint a savas lé bármikor az Aranyos folyóba ömölhet, ahonnan mintegy harminc órán belül a Marosba, majd Magyarországra kerül. Nem ülhetünk ökológiai bombán, ez felér egy előkészületben lévő gyilkossággal – borzadt el a látottak alapján Basescu.
Felgyűlt méreg Máramaroson
Ezzel egy időben hasonló katasztrófa fenyeget Észak-Erdélyben is, ahol bármikor környezetszennyezést okozhatnak a Máramaros megyei bányavállalatok meddőhányói, miután az anyagi források elapadása miatt a hatóságok felfüggesztették a létesítmények biztonságossá tételét célzó munkálatokat. Vlaicu Pop, a területi vízgazdálkodási vállalat tanácsosa a napokban arra figyelmeztetett: felhőszakadás esetén képtelenség lesz megakadályozni, hogy a tározókban felgyűlt zagy a környező folyókba, onnan pedig a Tiszába jusson.
Sokkal nagyobb a környezetszennyezés bekövetkeztének kockázata, mint azelőtt, hogy nekiláttunk volna környezetbaráttá tenni a zagytározókat – állapította meg a szakértő. Máramaros megyében jelenleg négy, korábban bezárt meddőhányót próbálnak biztonságossá tenni, ezek közül a borsabányai Colbu I és Colbu II tározónál, valamint a nováci derítőnél a munkálatok feléig jutottak el.
Ioan Nechita, a Remin állami bányavállalat műszaki igazgatója közölte, a munkálatokat azért függesztették fel, mert az erre a célra elkülönített összeget a bukaresti gazdasági minisztérium a felére csökkentette, többletforrásokat pedig kérésük ellenére sem kaptak.
Apadó forrás, áradó szenny
Rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet Sandu Pocol Máramaros megyei prefektus is, közölve: a belügyi és a környezetvédelmi minisztérium elé tárja a finanszírozás problémáját. A máramarosi bányák meddőhányói és elavult vezetékrendszerei hosszú évek óta rendszeresen szennyezik a környék folyóit. Az egykori Aurulnál 2000 januárjában bekövetkezett, a tiszai ciánszennyezést okozó gátszakadás után három hónappal éppen a borsabányai nováci derítő balesete mérgezte nehézfémekkel a Tiszát, a Colbu I és II-nél pedig legutóbb idén áprilisban ömlött nehézfémeket tartalmazó iszap a folyókba.
Olajos Péter, az MDF egykori európai parlamenti képviselője a sorozatos balesetek miatt nemrég beadvánnyal fordult az Európai Unió környezetvédelmi biztosához. Stavros Dimas bejelentette: vizsgálat indul arról, hogy a román környezetvédelmi és egyéb illetékes hatóságok milyen óvintézkedéseket tettek egy jövőbeni szennyezés megakadályozása érdekében. Az EU-biztos júliusban tette ezt a bejelentést, az uniós vizsgálat tehát a közeljövőben várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.