Eltűnőben az óriás lakóparképítő cégek?

Hiányzó beszámolók és mérlegek, eltűnő tevékenységek, kiszálló offshore cégek, adóparadicsomokban bejegyzett régi-új tulajdonosok jellemzik a magyar piacon tevékenykedő lakóparképítő óriások egy részét. A cégek a jelek szerint meglévő ingatlanvagyonuk eladására rendezkedtek be. A folyamat vége a magyarországi piac elhagyása, a kivonulás lehet.

Konopás Noémi
2009. 09. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a jogszabályok szerint meg kellett volna tenni, több nagy hazai ingatlanfejlesztő cég mégsem adta le a 2008-as évre vonatkozó beszámolóját, így nem tudni, milyen pénzügyi eredménnyel zárták ezek a társaságok a múlt esztendőt. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy a cégek egy részének tulajdonosi szerkezete a közelmúltban átalakult, az építőipari főtevékenységet pedig sok helyütt felváltotta a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele. Ennek oka lehet egyrészt az, hogy a cégek így kedvezőbb adózási feltételek mellett várhatják ki a válság végét, de ha a helyzet nem javul, az előrevetíthet egy esetleges kiárusítást és kivonulást is.
A tevékenységi köreit szűkítő cégek közé tartozik a főleg a pesti peremkerületekben fejlesztő Elephant-Holding Zrt., amelyik sem papíralapon, sem elektronikus formában nem nyújtott be 2008-as beszámolót, így csak a 2007-es adatai érhetők el.
*
A dokumentumból és a hozzá tartozó független könyvvizsgálói jelentésből kiderül, hogy a cég mérleg szerinti eredménye mintegy 87 millió forint veszteség volt. Az elmúlt időszakban látszólag alaposan átrendeződött a cég tulajdonosi szerkezete is. Az Elephant-Holding Zrt. többségi részvényese 2009 májusától az Elephant CEE Holding Limited ciprusi cég, amely valójában jogutódja a májusig a részvények többségét birtokló, szintén ciprusi bejegyzésű BriandSand Holding Limitednek. A cégbírósági dokumentumok szerint az Elephant-Holdingból tavaly ősz óta kiszállt a Brit Virgin-szigeteki Elephant Europe Ltd., valamint a delaware-i bejegyzésű Prima Duna Investments. Így a cégnek összesen három tulajdonosa maradt: 90 százalékban a már említett ciprusi CEE Holding Limited, nagyjából öt százalékban a Bilbao-Építő Kft. – amelynek tulajdonosa az Elephant Holding Zrt. – és ugyancsak hozzávetőlegesen ötszázalékos arányban a Rákos mezeje Zrt., amelynek tulajdonosa a Bilbao-Építő.
Az Elephant egyébként a közelmúltban szerezte meg a főleg a XVII. kerületben, Maglódon és Gyömrőn több millió négyzetméternyi fejleszthető területtel rendelkező Rákos mezeje Zrt.-t: a cég év eleji közleménye szerint a parcellákon az elkövetkező 20 évben lakó-, ipari- és kereskedelmiingatlan-fejlesztéseket kíván végezni, ami egyrészt azért érdekes, mert az Elephant Holding – mint már említettük – 2007-es mérlege szerint veszteséges, és bár 2008-as mérleget nem adott le, építőipari társaság lévén vélhetően nem zárta rekordnyereséggel a tavalyi évet sem. A fejlesztési terveknek emellett ellentmondani látszik az is, hogy a cégbírósági adatok szerint idén tavasszal – a saját tulajdonú ingatlan adásvételének kivételével – a cég valamennyi tevékenységi körét törölték. Az APEH nyilvántartásában ugyanakkor továbbra is szerepelnek az építőipari tevékenységek.
A többek között a 80 hektáros észak-csepeli területet birtokló Fadesa Hungária Zrt. sem adott be 2008-as beszámolót, így a cég pénzügyi helyzetét szintén homály fedi. Az mindenesetre köztudott, hogy a vállalat spanyol anyacége jelenleg is csődvédelem alatt áll, a hazai leányvállalat háza táján pedig a 270 lakásos Király utcai Central Passage miatt áll a bál: a luxuslakások silány minőségben épültek, a lakók perelnek. A történet pikantériája, hogy tavaly júniusban a Fadesa Hungaria Zrt.-ből 310 millió forintnyi saját tőkével kivált a Hotel Silvershore Kft., nyolcszázhetvenmillió forintnyi saját tőkével a Martinsa-Fadesa Sió Villapark Kft., és mindössze 8 millió forintnyi saját tőkével a Central Passage Shopping Center Kft. Ez utóbbi felel a Central Passage-hoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek vonatkozásában, miközben saját tőkéjéből a komplexumban még egy képzeletbeli minigarzont sem lehetne megvásárolni. A szétválás előtt keletkezett kötelezettségekért egyébként 88 százalékban továbbra is a Fadesa Hungaria felel.
A Gozsdu udvar körüli szabálytalanságok miatt elhíresült Autóker Holding Zrt. sem adott be 2008-as beszámolót, és míg korábban ingatlanberuházás és -eladás is szerepelt a tevékenységi körei között, addig mára építőiparhoz köthető tevékenységei közül egyedül az épületépítési beruházások szervezése szerepel a cégbírósági nyilvántartásban. A Gozsdu mellett a Cézár és Kleopátra házat, valamint a Marina Partot is jegyző vállalkozás fő profilja jelenleg a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele. A cég tulajdonosi szerkezete az elmúlt években ugyancsak változásokon ment keresztül: jelenleg a ciprusi bejegyzésű Festuco Investement Limited, a szintén ciprusi E & R Trading Limited, valamint a magyar AL 2001 Ingatlanhasznosító Kft. szerepelnek a cég főrészvényesei között.
Külföldi adóparadicsomba bejegyzett céget a IV., XIII. és XIV. kerületi lakásfejlesztéseket jegyző AL Holding Zrt. tulajdonosai között is találunk. A cégbírósági adatok szerint a vállalat többségi tulajdonosa 42 százalékos részesedéssel az AL Holdinggal megegyező vezetésű Chrono Capital Kft., 20 százalékos részesedéssel pedig a mintegy kétmilliárd forintnyi alaptőkével rendelkező Masped Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt. A kisebbségi részvényesek között szerepel a Masped Capital Zrt., a HP-Invest Kft., a CAP Hungary Kft., valamint – szintén kisebbségi részvényesként – egy Seychelle-szigetekre bejegyzett offshore cég.
Az AL Holding egyébként a Fadesával, az Autókerrel és az Elephant Holdinggal ellentétben beadta 2008-as mérlegét, amelyből az derül ki, hogy a vállalat mérleg szerinti eredménye 34 millió forint nyereség. A független könyvvizsgálói jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet a beszámoló kiegészítő mellékletének egyik pontjára, amely szerint ha a fővárosi önkormányzat határozata jogerőre emelkedik, illetve annak bíróság előtti megtámadása sem vezet eredményre, a társaság 365 millió forintnyi veszteség leírására kényszerül. Ennek oka, hogy az adóhatóság az AL Holding Zrt.-nél lefolytatott iparűzésiadó-ellenőrzéskor összesen 195 millió forintnyi adóhiányt, 93 millió forintnyi bírságot, 77 millió forintnyi késedelmi pótlékot állapított meg. A cég ezeket a döntéseket megfellebbezte, de a mérlegkészítés időpontjáig a fellebbezésre válasz nem érkezett, és jogerős határozat sem született.
A cégnek a mérleg kiegészítése szerint emellett több mint egymilliárd forintnyi kölcsön- és közel 100 millió forintnyi kamatkövetelése van leányvállalatai felé. A legnagyobb adós egyébként épp a Masped tulajdonában lévő Metropolitan Alfa Kft., valamint egy másik fejlesztőcég, az AL tulajdonolta Dagály Sétány Delta Kft. A jelentős tartozások visszafizetése a dokumentum szerint nagymértékben függ attól, hogy az egyes leányvállalatok mikor és milyen feltételek között tudják megindítani és megvalósítani fejlesztéseiket. Mivel a válság a cégcsoportot nehéz helyzetbe hozta, a beruházások indítása a banki hitelek folyósításától függ. A kapcsolt vállalkozások saját tőkéje egyébként – néhány kivételtől eltekintve – negatív volt a tavalyi év végén, mivel a programok nem indultak el, bevételre a cégek nem tettek szert, a felmerülő költségek miatt pedig veszteséggel zárták az évet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.