Román sajtóhadjárat maffiamódszerekkel

Zsarolással próbált kicsikarni magas rangú román politikusok vagyonosodásáról szóló információkat a bukaresti feddhetetlenségi ügynökség vezetőjétől két neves újságíró. Miközben a szakma határozott lépéseket tett a két publicista kiközösítése érdekében, a botrányos ügy az ügyészségen folytatódik.

2009. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Felkavarta a romániai média világát annak a két neves újságírónak az esete, akikről nemrég derült ki, hogy megzsaroltak egy magas rangú bukaresti köztisztviselőt. A kémsztorinak is beillő történet főszereplője Bogdan Chirieac politikai elemző, a Gandul napilap egykori főszerkesztő-helyettese és Sorin Rosca Stanescu, az ugyancsak országos Ziua napilap alapító igazgatója, akiknek maffia típusú módszerét a minap egy harmadik újság tárta a nyilvánosság elé. A Curentul olyan hangfelvételeket tett közzé, amelyek Catalin Macovei, a romániai feddhetetlenségi ügynökség (ANI) vezetőjének a két publicistával a bukaresti Snagov-tó partján, egy vendéglőben folytatott magánbeszélgetését rögzítették. A különböző köztisztségeket betöltő személyek vagyonnyilatkozatát és vagyonosodását ellenőrizni hivatott ANI jelentős intézmény a korrupció sújtotta Romániában, a létrehozásáról szóló jogszabály elfogadása nem véletlenül szerepelt az ország európai uniós csatlakozásának feltételei között. A máig tisztázatlan körülmények közepette lehallgatott beszélgetés során Sorin Rosca Stanescu a parlament és a kormány tagjainak, a bírák, ügyészek, diplomaták, polgármesterek, önkormányzati képviselők, valamint egyházfők vagyonát, illetve összeférhetetlenségét vizsgáló ügynökség vezetőjével közölte: tudomást szerzett arról, hogy vagyonnyilatkozatában elmulasztott feltüntetni egy százezer eurós (27 millió forint) kölcsönt, amelyet egyik barátjával vett fel 2006-ban. A lapigazgató félreérthetetlen utalásokat tesz Macoveinek: nyilvánosságra hozza a kölcsön ügyét, ha az ANI vezetője nem bocsát a rendelkezésére magas rangú, a kormányzó jobbközép demokrata párt sorait erősítő politikusok és miniszterek feltételezett külföldi bankszámláiról szóló adatokat. Stanescu bevallja azt is: személyesen nem is ezeknek a politikusoknak, hanem az általuk támogatott Traian Basescu államfő rossz színben való feltüntetése a célja.
A Ziua igazgatójának Basescu-fóbiája nem véletlen, hiszen évekkel ezelőtt maga a román elnök hozta nyilvánosságra, hogy a sajtócézár megfenyegette: „tönkreteszi”, ha nem állítja le a barátja, a Románia egyik leggazdagabb üzletembereként ismert Dinu Patriciu liberális olajmágnás elleni bűnvádi eljárást. Noha Chirieac szerepe többek között abban merült ki a zsarolási ügyben, hogy Macovei barátjaként „összehozza” a magas rangú köztisztviselőt Stanescuval, a lehallgatásokból kiderül az is: a többnyire külpolitikai elemzéseiről közismert publicista számára egyértelmű volt a zsarolás ténye.
Egyébként a bukaresti tévéstúdiók állandó meghívottjaként a két neves újságíró az elmúlt időszakban többnyire heves Basescu-bírálatával tűnt ki, Stanescu például nemrég illegális fegyverügylettel vádolta az államfő fivérét, amit viszont a román hatóságok is cáfoltak. A történtek nyomán az egykor ügyészként tevékenykedő Catalin Macovei zsarolás vádjával bűnvádi feljelentést tett Stanescu ellen, sőt vizsgálatot indított négy beosztottja ellen is, akiket azzal gyanúsít, hogy bizalmas adatokat szivárogtattak ki a feddhetetlenségi ügynökségtől a sajtócápának. A botrány nyomán a román médiaszervezetek testületileg elítélték a két újságírót, megállapítva: módszerük összeegyeztethetetlen a szakmai etikával és a hírlapírás, az információszerzés tisztességes gyakorlásával. A Chirieacot és Stanescut rendszeresen szerepeltető Realitatea hírtévé ugyanakkor úgy döntött: nem hívja meg többé stúdiójába a publicistákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.