Ügynökök térnyerése a román médiában

Romániában a szakma és a titkosszolgálatok képviselői egyaránt tényként kezelik, hogy a hírszerzés munkatársai a rendszerváltás után húsz évvel is aktívan beépülnek a sajtóba. A lapokhoz, tévécsatornákhoz beépült titkos ügynökök „kiűzése” érdekében bukaresti médiaintézmények immár törvénytervezetet kezdeményeznek.

2009. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai megtisztulási kampányba fogott a bukaresti Cotidianul napilap a romániai szerkesztőségekbe beépült titkos ügynökök leleplezése és a sajtóból való eltávolítása érdekében. A titkosszolgálatoknak a médiában kifejtett aktív tevékenysége az 1989-es rendszerváltás óta folyamatosan téma Romániában, a jelenség pedig egy egykori bennfentes nemrég tett nyilatkozata okán került újból a figyelem középpontjába. Nicolae Ulieru, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori szóvivője a minap egy tévéműsorban számolt be arról, hogy az idők folyamán megannyi újságíróról bizonyosodott be, hogy főállásban a titkosszolgálatoknak dolgoznak. A nyugalmazott hírszerző tiszt konkrétan a bukaresti belügyminisztérium hatáskörében működő titkosszolgálat alkalmazottainak különböző napilapokhoz való beépülését emelte ki, akik többnyire azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy rendszeresen bírálták az SRI-t. Ulieru állítását igazolja különben utódja, Marius Bercaru három évvel ezelőtt tett beismerése, miszerint a román belföldi hírszerzés mindig is foglalkoztatott újságírókká vedlett titkos ügynököket, akik a nemzetbiztonságot érintő információk gyűjtését, ellenőrzését és hasznosítását kapták feladatul. Radu Timofte, az SRI nemrég elhunyt exigazgatója akkoriban mindössze azt cáfolta, hogy maga a kommunista Securitate utódszervezete építette volna be embereit a médiába, a témában érdeklődő újságíróknak azonban elmondta: sokkal inkább a többi hat romániai titkosszolgálat használ „téglákat” a szerkesztőségekben. Catalin Harnagea, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója szerint a beépített titkosszolgák gyakorta szivárogtatnak megrendelt információkat, sőt álhíreket a munkahelyükül szolgáló szerkesztőségekben, újságíró kollégáikat és a közvéleményt egyaránt befolyásolni próbálják, sőt tevékenységük a választási kampányok idején válik intenzívvé igazán, amikor gyakorta a különböző közjogi tisztségekre pályázó politikusoknak is „kedveskednek” információkkal. Harnagea szavai alapján sokkal érthetőbb, miként rukkolhatott elő az egyik román napilap a napokban annak a törvénytelenül lehallgatott beszélgetésnek a jegyzőkönyvével, amelyet évekkel ezelőtt folytatott az ügyészségen Traian Basescu államfő nemzetbiztonsági tanácsadója a terrorizmussal és három újságíró elrablásával vádolt Omar Hajszam szíriai üzletemberrel.
A titkos ügynököknek a médiában való jelenléte egyébként a szakma képviselői számára is nyilvánvaló. Petre Mihai Bacanu, a tekintélyes Romania libera napilap igazgatója úgy véli: ha a kommunizmus idején a szerkesztőségben „csak” négy-öt, ma legalább kétszer ennyi hírszerző ügyködik, akik befolyásolni is képesek a belső döntéseket. Bacanu úgy véli, Romániában törvényben kellene szavatolni a sajtó szabadságát, és legalább a hírszerző tisztek újságírói tevékenységét kellene betiltani – az informátorokét, besúgókét ugyanis szerinte lehetetlen. Nem véletlen hát, hogy román médiaszervezetek és -intézmények által a napokban elfogadott egységes etikai kódex hangsúlyosan foglalkozik a jelenséggel, és kimondja: összeférhetetlen az újságírói státussal, ha valaki számára a szakma csak fedőtevékenység, vagyis titkosszolgálati tisztként dolgozik újságíróként. A „szakmai higiénia” megteremtésének szükségességét hirdető Cotidianul szerkesztősége ugyanakkor olyan törvénytervezetet szorgalmaz, amely megtiltaná az állambiztonsági tisztek alkalmazását a sajtóban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.