Balliberális front Basescu ellen

2009. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választási front körvonalazódik Traian Basescu jelenlegi elnök ellen a romániai államfőválasztás vasárnap rendezett első fordulója nyomán. A bukaresti központi választási iroda hivatalos, a szavazatok közel százszázalékos feldolgozottsága alapján közzétett eredményei tegnap megerősítették az urnazáráskor közzétett exit poll-eredményeket, vagyis hogy a december 6-i második fordulóban Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csap össze a hivatalban lévő államfővel.
Miközben a jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) által támogatott Basescu 2,5 százalékos előnnyel várja a két hét múlva rendezendő párharcot, a dobogó harmadik fokán végzett liberális Crin Antonescu nem a jobboldali jelölt, hanem a posztkommunista szociáldemokraták vezére felé kacsingat. A szavazatok húsz százalékát begyűjtő politikus tegnap kizárta annak a lehetőségét, hogy a második fordulóban Basescut támogassa, szerinte ugyanis az újrázni készülő államfő nem jobboldali, hanem populista politikus. Antonescu hozzátette: továbbra is Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert tartja a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra.
A Basescu-ellenes balliberális összefogás esélyét támasztja alá az is, hogy Mircea Geoana közölte, alakulata kész megállapodást kötni Antonescuval egy, a szebeni német polgármester személye köré épülő parlamenti többség kialakítása érdekében. Számos politikai elemzőhöz hasonlóan azonban a PDL vezető politikusai is kételyüknek adnak hangot annak kapcsán, hogy a liberálisok többségében értelmiségiekből és fiatalokból álló szavazótábora az Ion Iliescu exállamfő bábjaként közismert Geoanára, és nem a kommunizmus rémtetteit elítélő Basescura szavazzon.
Ezzel egy időben az RMDSZ vezetősége a jelek szerint ugyancsak a PSD elnökének támogatása felé hajlik, legalábbis erre enged következtetni Markó Béla elnök bejelentése, miszerint a szövetség előbb a liberálisokkal megejtendő tárgyalások után alakítja ki második fordulós stratégiáját. Kelemen Hunor ügyvezető elnök különben az RMDSZ eddigi leggyengébben teljesítő államfőjelöltjének bizonyult: a politikus 371 ezer szavazatot kapott (a leadott voksok 4 százalékát), ami 160 ezerrel kevesebb, mint a Markó által a 2004-es elnökválasztáson szerzett voksok száma. Az erdélyi magyarok távolmaradásának egyik oka, hogy idén először rendezték külön az államelnöki megmérettetést a törvényhozásitól, így a közösség számára nem bírt különösebb téttel a vasárnapi forduló. Kiderült azonban, hogy a magyarok nem feltétlenül hallgatnak az RMDSZ-re: miközben a szövetség a Basescu által kiírt referendum elutasítására buzdított, a székelyföldi lakosság döntő többsége igennel szavazott az egykamarás parlament bevezetésére és a honatyák létszámának csökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.