Baloldali kampánycélból jelölték elnöknek Klaus Johannist?

2009. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterrel, a jelenlegi államfő, Traian Basescu ellen alakított koalíció kiszemelt miniszterelnök-jelöltjével ültek tegnap egy asztalhoz a politikai formáció vezetői, hogy egyeztessenek a romániai államfőválasztások december 6-i második fordulója után alakítandó kormány programjának alapelveiről. A második fordulóba ugyancsak bejutott szociáldemokrata Mircea Geoana és liberális szövetségese, Crin Antonescu a találkozón megerősítette, hogy előbbi győzelme esetén az erdélyi szász nemzetiségű elöljáró veheti át a kormányrudat Bukarestben, feladata pedig a gazdasági válság enyhítése lesz. A leendő Johannis-kabinet személyi összetételéről, programjáról egyelőre egyik fél sem árult el részleteket, így nem tudni például, hogy a liberálisok által támogatott, 16 százalékos egységes adókulcs megőrzését vagy a szociáldemokraták szorgalmazta progresszív adózást tartja-e szem előtt. Klaus Johannis megerősítette, hogy vállalja a miniszterelnöki tisztségre szóló jelölést, és közölte, kormánya nem szakértői, hanem politikai lesz, vagyis a pártok javasolnak jelölteket a tárcák élére, akik közül majd ő választja ki a minisztereket.
A romániai Német Demokrata Fórum elnöki tisztségét is betöltő politikus ugyanakkor leszögezte: feltételei között szerepel, hogy a kormányfői és a polgármesteri funkciót négy-hat hónapig párhuzamosan betöltse (a romániai törvények szerint kinevezése után tizenöt nappal választania kell a két tisztség között), de nem ragaszkodik hozzá, hogy mandátumát végigvigye a 2012-ben esedékes parlamenti választásokig.
Mindez megerősíti azt a vélekedést, miszerint a román balliberálisok csupán kampánycélból vetettek szemet Johannisra, akivel végre akarják hajtani a többek között 150 ezer közalkalmazott elbocsátásával járó megszorító intézkedéseket, hosszú távon azonban nem számolnak vele. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyoldalú támogatásáról biztosította a német politikust, a Markó Béla vezette alakulatot a tegnapi egyeztetésekből is kihagyták. A szövetség egyébként továbbra is ódzkodik egyértelműen kimondani, hogy a második fordulóban Geoanát támogatja, Markó a napokban is úgy nyilatkozott: az RMDSZ a Klaus Johannis-féle kormány mögé sorakozik fel.
Az alakulat kettős beszéde fokozza az erdélyi magyar közösség bizonytalanságát, hiszen miközben az RMDSZ-szel rivalizáló Magyar Polgári Párt nyíltan Traian Basescut támogatja, a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyik jelölt mellett sem kötelezte el magát.
Eközben a romániai kampányt uraló közbeszédet továbbra is az foglalkoztatja, hogy valódi-e az a videofelvétel, amelyen Traian Baescu 2004-ben állítólag megüt egy kiskorút. Az incidenst tagadó államfő tegnap felkérte a bukaresti kriminalisztikai intézetet, vizsgálja meg, hogy külső beavatkozás során meghamisították-e a felvételt. Basescu különben egy tegnapi lapinterjúban szociáldemokrata ellenfele idei titkos moszkvai látogatásai kapcsán azt nyilatkozta: a Kreml támogatásáért cserébe Mircea Geoana román állami vállalatok – többek között a Romgaz gázszolgáltató – privatizálásához ígért közbenjárást politikai-gazdasági befolyással bíró orosz szereplőknek. A bukaresti gazdasági tárca egyébként tegnap elismerte, hogy az orosz Gazprom régóta szemet vetett a Romgazra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.