Balra sorol az RMDSZ

Kormánytöbbség létrehozásáról és Mircea Geoana szociáldemokrata államfőjelölt támogatásáról állapodtak meg tegnap a román liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

2009. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvi megegyezés született tegnap a román szociáldemokrata párt (PSD), a liberális alakulat (PNL) és az RMDSZ között arról, hogy kormánytöbbséget alakítanak az államfőválasztás december 6-i második fordulója után, a miniszterelnöki posztot pedig Klaus Johannis nagyszebeni polgármesternek szánják. A bukaresti parlamentben jelenleg ellenzékben lévő, ám 65 százalékos többséggel rendelkező alakulatok egyúttal abban is megállapodtak, hogy az első forduló után talpon maradt államfőjelöltek közül a PSD-s Mircea Geoanát támogatják a második mandátumra pályázó jobbközép Traian Basescuval szemben. A balliberálisok és az RMDSZ szövetkezése nem meglepetés, a három párt ugyanis a jobboldali demokrata-liberális Emil Boc kormányának októberi megbuktatása után már csatasorba állt a szebeni német elöljáró mögött. Az államfőválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett Crin Antonescu liberális elnök alakulata központi bizottságának tegnapi ülése után bejelentette: a PNL arra buzdítja híveit, hogy másfél hét múlva szavazzanak Basescu ellenfelére, Mircea Geoanára. Ezen túlmenően Antonescuék liberális alapokon nyugvó politikai megállapodást kívánnak aláírni a baloldali PSD-vel a közös kormányzásról, a paktum feltétele pedig az, hogy a leendő balliberális kormányt Klaus Johannis irányítsa. Az RMDSZ vezetői egyelőre nem mondták ki nyíltan, hogy Geoanát preferálják a második fordulóban, a területi elnökökkel folytatott konzultáció után azonban Markó Béla elnök együttműködési megállapodást szentesített a liberális elnökkel a közös kormányzás, „egy közös államfőjelölt” és a Johannis-féle koalíció támogatása tárgyában.
A politikus kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy miként fogja majd az RMDSZ Geoana felé irányítani az erdélyi magyarok szavazatát, amikor a szövetség tavaly decemberben éppen a szociáldemokraták elutasítása miatt maradt ki a PSD és a PDL által létrehozott, szeptemberben pedig felbomlott nagykoalícióból. Eközben az első fordulót 32 százalékkal megnyerő, a demokrata-liberálisok támogatta Traian Basescu tegnap leszögezte: egyetlen politikustól vagy párttól sem kér szavazatokat, kizárólag a romániai választópolgárokkal hajlandó szövetkezni. Szerinte az ellene szövetkező pártok politikai és gazdasági klientúrájuk megóvását célozzák, és nem tekintik prioritásnak a gyors államreformot. „Holott a vasárnapi népszavazás során a választók többsége határozott igent mondott az egykamarás parlament bevezetésére és a honatyák létszámának csökkentésére” – szögezte le a hivatalban lévő államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.