Emil Boc vezetné a PDL és az RMDSZ kormányát

Célegyenesbe jutottak a tárgyalások Bukarestben a román demokraták és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között a közös kormányzás alapelveiről, az elképzelés szerint Emil Boc ügyvezető kormányfő megőrizné posztját. Eközben az államfőválasztáson érvénytelenített szavazatok újraszámlálása is Traian Basescunak kedvez.

2009. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forradalmárgyilkos ügyészek? Az 1989. decemberi romániai forradalom körülményeit vizsgáló nyomozati anyagon dolgozó ügyészek közül ketten sorkatonaként belelőttek a temesvári tüntetőkbe – jelentette ki tegnap az egyik bukaresti forradalmárszervezet vezetője. Teodor Maries közölte, többek között Tiberiu Nitu jelenlegi helyettes főügyész engedelmeskedett az akkori tűzparancsnak, és információi szerint bűnvádi eljárás beindítása nélkül kívánja lezárni a dossziét. (R. Sz.)


(Kolozsvár)

Egy lehetséges közös kormányzás alapelveit fektette le tegnap az Emil Boc ügyvezető miniszterelnök vezette demokrata párt (PDL) Markó Béla RMDSZ-elnökkel. A két alakulat vezetői intenzív tárgyalásokat folytattak az államfőválasztás december 6-i, második fordulója óta a parlamenti többség kialakításáról annak ellenére, hogy a legfőbb közjogi méltósági tisztségért folytatott küzdelem során homlokegyenest eltérő álláspontot képviseltek. Az elnökválasztás két fordulója között az RMDSZ ugyanis arra buzdította az erdélyi magyarokat, hogy a demokraták támogatta Traian Basescu szociáldemokrata ellenfelére, Mircea Geoanára szavazzanak. Sőt a szövetség beállt a román szociáldemokraták és a liberálisok által létrehozott koalícióba is, amely Geoana győzelme esetén Klaus Johannis nagyszebeni polgármesternek ígérte a miniszterelnöki posztot. Markóék számítása azonban teljes kudarcot vallott: Basescu Erdély-szerte megszerezte a magyar voksok többségét. A jelek szerint a PDL hamar szemet hunyt az RMDSZ politikai „tévelygése” fölött, és a két alakulat tegnap már abban is megállapodott, hogy a liberálisok átállásának elmaradása esetén kisebbségi kormányt alakítanak, és egyeztettek a majdani koalíció döntéshozatali mechanizmusáról is. Markó szerint alapesetben a kisebbségi kormány is elképzelhető (a demokratáknak és az RMDSZ-nek 197 képviselője van a 471 fős parlamentben, a 18-18 tagot számláló kisebbségek és függetlenek frakciójával pedig csak három mandátum hiányzik a többséghez), a gazdasági válság elleni intézkedések meghozatalához azonban szükség lenne a liberálisokra is. Noha a megbeszélésen nem esett szó a leendő kormányfő személyéről, demokrata források szerint a párt ragaszkodik a kormányfő kijelölésének jogához, első számú jelöltje a kabinetje októberi megbuktatása óta ügyvezető teendőket ellátó Emil Boc.
Eközben a bukaresti választási iroda az alkotmánybíróság rendelete nyomán tegnap újraszámolta az államfőválasztás december 6-i, második fordulójában érvénytelenített 138 ezer szavazat többségét. Kiderült, közel kétezer voksot szabályellenesen érvénytelenítettek, ebből több mint ezret Traian Basescu, 880-at pedig Mircea Geoana kárára. Jogászok szerint a szociáldemokraták által a taláros testülethez benyújtott, a döntő forduló megismétlését követelő beadvány pozitív elbírálására – bizonyíték híján – semmi esély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.