Tőkés kivizsgáltatná a kommunizmus bűneit

2009. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi itt, Kelet-Európában a kontinens többi részénél jobban tudjuk, milyen kommunista diktatúrában élni. Mivel a második világháború után mindenáron meg akarták teremteni Európa békéjét, s a Nyugat kompromisszumot kötött a kommunista blokkal, a béke ára Közép-Európa népeinek szabadsága és függetlensége volt – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap a romániai rendszerváltás huszadik évfordulója tiszteletére Temesváron rendezett forradalmi emlékhét ünnepi fórumán. A volt kormányfő hasonlata szerint Romániát és Magyarországot úgy köti össze a rendszerváltás és a történelmi ellentétek, mint a régi házastársakat. Orbán elmondta, a jelenlegi válságos időkben is lehetőséget lát Közép-Európa számára, hogy új szerepet vállaljon a közös történelem elősegítette öszszefogással, ennek gyakorlatba ültetése pedig a lengyelek, a magyarok és a románok közös felelőssége. Lech Walesa volt lengyel államfő arról beszélt, hogy a fejlődést fékező rendszert megbuktató generációnak hinnie kell az előtte álló további lehetőségekben.
Tőkés László a fórumon politikai szándéknyilatkozatot tett közzé, amely azt kéri az EU-tól: indítsa be a megfelelő eljárásokat egy olyan nemzetközi büntetőjogi rendszer kialakításának érdekében, amely lehetővé tenné a kommunizmus ideje alatt elkövetett bűnök, emberiségellenes cselekmények törvényes kivizsgálását és elítélését a nemzetközi jog normáinak megfelelően. A fórumot megelőző nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen az EP-képviselő, a romániai rendszerváltás hőse köszönetet mondott mindazoknak, akik külföldről szövetségesként segítették a diktatúra megdöntését, kiemelve az MTV Panoráma című műsorának szerepét. Németh Zsolt arról beszélt, Európához csak a térségünkön belüli együttműködésen keresztül vezet az út, de a magyar térségpolitikát kellően összhangba kell hozni a magyar nemzetpolitikával. „Most eljött az a pillanat, amikor fel kellene ismernünk, hogy Európához csak az együttműködésen keresztül vezet az út” – hangoztatta a politikus, majd hozzátette: a következő magyar kormány elkötelezett célkitűzése, hogy az általa kitüntetett partnereknek nevezett Romániával és Lengyelországgal elmélyült térségi együttműködést alakítson ki. Gabriel Andreescu egyetemi tanár szerint nem véletlen, hogy a romániai forradalmat egy magyar indította el, hiszen Nicolae Ceausescu nacionalista, politikája elsősorban a magyar kisebbségen csattant. Pozsgay Imre volt államminiszter azt hangsúlyozta, miközben Magyarország „leadminisztrálta” a rendszerváltást, Romániának meg kellett küzdenie érte.
Két évtizeddel ezelőtt romániaiak tízezrei fogtak össze és álltak ki határozottan a szabadság és az egyenlőség mellett – áll Barack Obama üzenetében, amelyet a temesvári forradalom évfordulója alkalmából küldött Tőkés Lászlónak. Az amerikai elnök üzenetében úgy fogalmaz: amikor oly nagy szükség volt a változásra, az akkori események szereplői segítettek kikövezni a remény útját.

Elismerés Tőkésnek. Tőkés László tegnap megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia Csillaga érdemrendet. A Traian Basescu román államfő által adományozott elismerést Eckstein-Kovács Péter, az államfő kisebbségügyi tanácsadója adta át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.