A lestyántól az izsópig

Erdélyi Péter
2010. 01. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég Bornemisza Anna fejedelemasszony XVII. század végi szakácskönyve ragadta meg a fantáziámat. I. Apafi Mihály felesége nem kevesebb, mint 1646 étel receptjét ismerte, igaz, a mű egykorú német munka fordítása. Az ökörhús elkészítésének 83 változatát írta le, borjúból 59-féle fogást, bárányból 28-félét, szarvashúsból 37-félét, vadlúdból, madarakból pedig nincs is erőm összeszámlálni, mennyit! Most azonban újabb nagyszerű receptkönyv került a kezembe: az erdélyi Bordás Mihály ugyan nem arra vállalkozott, hogy elemezze az erdélyi konyha történetét, de mi megtehetjük, hogy megértsük, miért olyan változatos és különleges az ő gyűjteménye.
Ez a konyha egykor olyan sokszínű volt, hogy vetekedett a világ bármely ízkavalkádjával. Megőrződött itt a középkori magyar gasztronómiai hagyomány, valamint a betelepített német ajkúaké, később ide menekültek a hitükért vagy nemzeti hovatartozásukért üldözött tótok, habánok, örmények és sokféle kultúrát magukkal hozó zsidók. A Nyugat ínyére valókat a szászok és a svábok csempészték be, a Kelet ízvilágát az örmények, a törökök ismertették meg a helyiekkel, de áramlott ide számtalan balkáni görög, bosnyák, rác, no és persze a Kárpátokon keresztül legelőket, munkát kereső oláh népesség. Az „erdélyi asztalra” minden újonnan érkező letette a maga kedvenc ételeit, fűszereit.
Ezzel magyarázható a Bordás-féle szakácskönyvben fel-feltűnő sokféle vinettakrém (padlizsánkrém), a puliszkaételek, a csevapcsicsa vagy éppen a csorba (savanyú leves).
Az erdélyi magyar konyhára az illatos zöld fűszerek bátor felhasználása jellemző: tárkony, lestyán, csombor, kapor, petrezselyem, rozmaring, majoránna, bazsalikom, köménymag, borókabogyó, koriander, sáfrány került az eledelbe – de mindenből módjával! Kevésbé népszerű, de ismert volt a zsálya, a kakukkfű, a szurokfű és az izsóp.
Bordás Mihály azonban nemcsak főételeket, hanem édességeket is leír, és aki megkóstolta már a kürtőskalácsot, sejtheti, hogy a többi édességben sem fog csalódni, ha otthon elkészíti a „Lepetések gyűjteményéből” kipuskázott „tésztákat”.
Nos, ez a múlt; Erdély változása azonban soha nem látott iramban halad, így minden, ami régi, kezd feledésbe merülni. Éppen ezért van szükség olyan receptgyűjteményekre, mint a Bordásé, hogy az erdélyiek újratanulhassák nagyanyáik főztjét.
(Bordás Mihály: Erdélyi finomságok könyve. Scolar Kiadó, Budapest, 2009. Ára: 2950 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.