Átmenőjegyet kaptak a szakbizottságokban Boc miniszterjelöltjei

Átestek a parlamenti szakbizottságok próbáján Emil Boc román kormányfő miniszterjelöltjei, közöttük az RMDSZ által delegált három tárcavezető. A Boc-kabinet ma várhatóan zökkenőmentesen megkapja a kellő számú szavazatot a bukaresti törvényhozásban is.

2010. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi romániai miniszterjelölt – igaz, némi meglepetésre – megkapta tegnap az átmenőjegyet a parlamenti szakbizottságok előtt tartott meghallgatáson, noha az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok korábban jelezték, nem támogatják a leendő kabinet tagjait. A Traian Basescu újraválasztott államfő által a múlt héten kinevezett Emil Boc miniszterelnök – aki október óta ügyvezető kormányt irányít – összesen tizenhét fős kabinetének gerincét a Boc vezette jobbközép demokrata-liberális párt (PDL) nyolc politikusa alkotja, négy tisztséget az RMDSZ kapott meg, öt tárcát pedig függetlenek irányítanak majd.
A kormányfő-helyettesi posztot betöltő Markó Béla RMDSZ-elnököt – mivel nem felel majd konkrét területért – nem hallgatták meg a parlamentben. A művelődési tárca élére kijelölt Kelemen Hunor a nemzeti kulturális örökség megőrzését, felújítását és kihasználását jelölte meg prioritásaként, fontosnak nevezte a kulturális és nyelvi sokszínűség tiszteletben tartását, támogatását. Boc egyébként pártja több politikusa, valamint az ortodox egyház nyomására máris csökkentette Kelemen hatáskörét: az egyházügyi államtitkárság a művelődési minisztérium alárendeltségéből átkerül a miniszterelnök hatáskörébe.
Kedvező elbírálást kapott Borbély László, a környezetvédelmi és Cseke Attila, az egészségügyi miniszteri poszt várományosa is. Borbély leszögezte: csak akkor adja jóváhagyását a verespataki aranybányaprojektre, ha az minden szempontból törvényesnek bizonyul, és ha „százegy százalékig” megbizonyosodik afelől, hogy a létesítmény nem károsítja a környezetet.
Vasile Blaga, a közigazgatási és belügyminisztérium leendő vezetője a szubszidiaritás megteremtésének, a helyi közösségek döntéshozatali és anyagi autonómiája bővítésének fontosságát hangoztatta. A Boc-kabinetről ma szavaz a román parlament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.