Megadják az engedélyt Verespatakra?

Beiktatta programjába a verespataki színesfémbánya-beruházást a most alakuló román kormány. Az ügy érdekessége, hogy a ciántechnológiás bányászaton alapuló erdélyi bánya megépítésére a bukaresti környezetvédelmi minisztérium magyar vezetőjének kell kimondania a végső szót.

2010. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többéves halogatás után a román hatóságok nyíltan vállalták az erdélyi Verespatakra tervezett, hazai és nemzetközi környezetvédők által ellenzett aranybánya-beruházás megvalósítását. Az Emil Boc miniszterelnök vezette új kormány beemelte programjába, hogy a nemzeti ásványkincsek kiaknázásáról és értékesítéséről szóló stratégiája részeként, román és külföldi szakértői vélemények alapján újraértékeli a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai–román vegyes vállalat projektjét. A ciántechnológián alapuló bánya tervének kormányprogramba emelését először Adriean Videanu gazdasági és kereskedelmi miniszter harangozta be a napokban. Videanu szerint az Erdélyi-érchegységben nyugvó színesfémek kitermelését mihamarabb el kellene kezdeni, ugyanis a nemesfém világpiaci ára kedvez a beruházásnak. Szavait megerősítette Emil Boc is, hangsúlyozva: kormánya a nem energetikai ásványkincsek kiaknázása érdekében új országos stratégiát dolgoz ki, amelynek része a verespataki aranybánya-beruházás újraértékelése is.
A beruházás környezetvédelmi hatástanulmányának engedélyezési folyamatát két évvel ezelőtt Korodi Attila, a román kormány akkori környezetvédelmi minisztere függesztette fel. Furcsa egybeesés, hogy az engedélyezési eljárás kapcsán ugyancsak egy magyar politikusnak kell döntenie, az új Boc-kabinetben ugyanis Borbély László fogja irányítani a bukaresti zöldtárcát. Az RMDSZ-es Borbély úgy nyilatkozott: a továbblépés előtt tisztázni kell a jogi és környezetvédelmi feltételeket.
Szentesy Cecília, az RMGC műszaki igazgatója ugyanakkor az ésszerűség jelének nevezte a bukaresti kormány lépését. Lapunknak azt állította: a bánya tározóiban a cianid koncentrációja megfelelne az EU-normáknak. Ezt a környezetvédők cáfolják, és a beruházás óriási kockázataira hívják fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.