Roma üzenetek Kolompárnak

A cigány közösség mind több ismert érdekvédelmi szereplője fogalmaz meg lesújtó véleményt a posztjáról távozni nem akaró Kolompár Orbánról, az Országos Cigány Önkormányzat és az MCF Roma Összefogás Párt elnökéről. Bár az amúgy is büntetőeljárás alatt álló roma vezető irodáiban ismét iratok tömkelegét foglalták le múlt pénteken a hatóságok, a jelek szerint az MSZP továbbra sem engedi el Kolompár kezét.

Joó István
2010. 01. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cigány, nem cigány együttélés nem volna ilyen problematikus, ha az MSZP holdudvarához tartozó kisebbségi vezetők nem érezték volna meg a pénz szagát. E szavakkal kommentálta Farkas Félix, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tagja, a Lungo Drom Borsod megyei elnöke azt, ami múlt pénteken történt Kolompár Orbán „háza táján”. Farkas nem érti, miért nincs még előzetes letartóztatásban az első számú romavezető, aki szerinte „csak a feszültséget gerjeszti a társadalmi rétegek között, miközben a cigányság pénzét saját céljaira használja fel”. Amint azt előző számunkban megírtuk, múlt pénteken házkutatást tartottak az OCÖ Dohány utcai székházában, valamint a szintén Kolompár vezetése alatt álló MCF Roma Összefogás Párt budapesti irodáján és kiskunmajsai lakásán. Annyi iratot foglaltak le a három helyszínen, amennyi egy kisebbfajta papírgyűjtési akció eredményének is beillene. A vám- és pénzügyőrség és a kecskeméti ügyészség munkatársai jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanújára hivatkoznak egyelőre ismeretlen tettes ellen. Annyi bizonyos, Kolompár ellen éppen ez az egyik vád, ami miatt a Kecskeméti Városi Bíróság előtt áll. A per februárban folytatódik.
Ami az egyre kétesebb hírbe kerülő Kolompárék MSZP-elkötelezettségét illeti, annak egy utóbbi példája, hogy Lendvai Ildikó szocialista pártelnök és vezetőtársai tavaly október 26-án berendelték magukhoz a parlamentbe az OCÖ és az MCF Roma Összefogás Párt elnökét. Kolompár elmondása szerint arról egyeztettek zárt ajtó mögött, hogy miként lehetne helyreállítani a baloldali koalíciós többséget a cigány önkormányzatban. „Csodák csodájára” a tárgyalás után a renitens képviselők visszaáramlottak a baloldali cigány koalícióhoz.
Lapunknak tegnap Nyakó István MSZP-szóvivő azt mondta, egyelőre reménykednek abban, hogy a kisebbségi vezető tisztázza magát. Addig úgy tárgyalnak vele, mint legitim kisebbségi vezetővel. Teleki László, a miniszterelnök MSZP-s romaügyi megbízottja érdeklődésünkre úgy döntött, az új ügyet nem kívánja kommentálni, mondván, Kolompár korábbi, „előrehaladottabb” ügyeiben már megfogalmazta véleményét. Teleki László akkor azt mondta el lapunknak: a vádlott OCÖ-elnöknek le kellene mondania, mert csak fokozza a társadalom egy részében kialakult előítéletet a cigányság iránt.
Daróczi Sándorné, az Országos Cigány Önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke, Kolompár korábbi híve megkeresésünkre kifejtette: „Ugyancsak szerteágazó ügy kerülhetett felszínre, hiszen nemcsak az Országos Cigány Önkormányzat, hanem az MCF pártirodáira is kiterjed a nyomozás.” Elmondta: szakbizottsági elnökként csaknem egy éven keresztül próbált belelátni az OCÖ-ben folyó üzelmekbe, de ez nem sikerült, mert sosem kapta meg a kért dokumentumokat. – Most már jobban értem, miért akadályozták munkám elvégzését tűzzel-vassal – folytatta. – Ismételten igazolva látom, hogy valaha el kellett hagynom a roma önkormányzatiság hitelét is erodáló Kolompár Orbán civil szervezetét és választási koalícióját.
Lakatos Attila Borsod megyei vajda azt üzente az OCÖ-elnöknek, ne használja fel mentelmi joga megszerzésére az etnikai párt elindítását a választáson, ne használja családi üzelmeihez díszletül a cigány kisebbséget, ha kell, emelt fővel vonuljon a börtönbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.