Elszámoltatás Pécsett

Büntetőfeljelentés megtételét javasolja a pécsi Expo Center Rendezvényközpont ügyeit feltáró eseti bizottság. A testület jelentése szerint a 2,5 milliárdért felhúzott létesítmény évek óta kihasználatlan, miközben az építkezésre felvett hitel törlesztése évi több száz milliójába kerül a városnak.

Bóka Máté Ciprián
2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseti bizottság ötvenkilenc oldalas jelentése számba veszi a Pécs nyugati városrészében 2,5 milliárd forintból felhúzott vásárközpont építésének körülményeit, és beszámol a bizottság előtti meghallgatásokról. Kiderül a vizsgálatból az is, hogy az épület kihasználatlan, miközben a város évi több százmilliót fizet az építkezésre felvett hitel törlesztésére, s az ingatlan fenntartására.
A sátortetős épület felállításának projektjét 2002-ben indították el a 2006 óta kómában fekvő Toller László polgármester és az MSZP-s városvezetés idején, annak ellenére, hogy két évvel korábban egy tanulmány kimutatta: nem lehet rentábilisan működtetni egy ilyen vásárközpontot. Az Expo Centert botrányos építkezés (az első körben felhúzott ponyva leszakadt; csúsztak az építési fázisok; balesetveszélyt is el kellett hárítani) után 2006-ban adták át.
Az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője, az eseti bizottság tagja, Kővári János szerint nem lett volna szabad elkezdeni az építkezést úgy, hogy nincsenek kiviteli tervek. Az is kérdéses szerinte, hogy ezek hiányában miért nem állították le az építkezést. Füredi Péter (MDF) – aki tavaly nyáron kezdeményezte a vizsgálatot – úgy vélekedik: bár készültek különböző értékbecslések a beruházás előtt, azokban irreális számok szerepeltek. Füredi szerint a tervezői, kivitelezői és megrendelői oldalról is megállapítható a felelősség. Megjegyezte: a hűtlen kezelés büntetőjogi felelőssége is felmerülhet.
A beruházás indításáról soha nem döntött a pécsi közgyűlés, formailag is csupán a beruházás felett bábáskodó Pécsi Városüzemelési Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsa határozott. A lényegi döntést a 2006-ig regnáló városvezetés hozta meg. A dokumentumot a teljes nyilvánosságra hozatal előtt a jegyző még vizsgálja az esetleges védendő személyes adatok miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.