Felújításra váró kastélyok

Számtalan, egykor magyar nemesi családok által birtokolt kastélyt, kúriát fenyeget az enyészet Erdélyben, mivel helyreállításukra tulajdonosaik sem román állami, sem uniós támogatást nem kapnak. A „magyar kézre” került bukaresti művelődési minisztérium arra készül, hogy új örökségvédelmi törvénnyel tágítja a hatóságok hatáskörét az önkormányzati vagy magántulajdonban lévő műemlékek felújítása terén.

2010. 03. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örökségvédelmi törvénykönyvet kíván a bukaresti parlament elé terjeszteni Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter, aki a tervezett jogszabállyal megoldást szeretne találni az erdélyi kastélyok felújításának finanszírozására is. A decemberben kormányra került Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tárcavezetője egyebek között abból a megfontolásból kezdeményezte a törvénykönyv közvitára bocsátását, hogy bár vigyáznia kell az épített örökségre, a minisztériumnak jelenleg kevés közbelépési joga van az elhanyagolt vagy nem megfelelően felújított, önkormányzati és magántulajdonban lévő műemlék épületek esetében. „Ezen a helyzeten kell változtatnunk a készülő örökségvédelmi törvénykönyvvel, amelybe a szankciókra vonatkozó szabályozásokat is pontosan le kell fektetnünk, a jogi procedúrákat pedig le kell egyszerűsítenünk. Erre azért volna szükség, mert műemlékek mennek tönkre, amíg az illetékes hatóságok döntést hoznak egy-egy peres ügyben” – jelentette ki nemrég a miniszter.
A tárca hatáskörébe tartozó örökségvédelmi hivatal az idén 63 millió lejjel (négymilliárd forint) kénytelen gazdálkodni, amelyből csaknem 280, már megkezdett műemlék-felújítási munkálatot kell finanszírozni. Ez az összeg természetesen nem elég valamennyi, alaposan leromlott romániai műemlék helyreállítására, márpedig csak Erdélyben jelentős azoknak a kastélyoknak és kúriáknak a száma, amelyeknél évtizedek óta nem folytattak restaurálási munkát, holott számos ilyen műemlék épületet istállónak vagy gabonalerakatnak használtak a kommunizmus idején.
Márpedig Romániában nem mindegyik műemlékfajta jogosult állami vagy európai uniós finanszírozásra. Hegedüs Csilla, a művelődési minisztérium tanácsosa kérdésünkre elmondta, az önkormányzati tulajdonban lévő műemlékek restaurálására a műemlék-helyreállítási alapnál, valamint a vidékfejlesztési terv révén lehet pályázni, ám a tárca alacsony költségvetése miatt (ami az idén a román GDP 0,20 százaléka) csak az igények minimális százalékát tudják kielégíteni. Ennél is nagyobb gond, hogy nem léteznek megközelíthető állami pénzalapok ama nemesi családok leszármazottai számára, akik a kommunizmus idején tönkrement, majd 1989 után visszaszolgáltatott épületet akarják helyreállítani saját célra. Sőt a magántulajdonban lévő műemlékek esetében uniós alapokra is csak akkor lehet pályázni, ha a tulajdonos kereskedelmi, oktatási vagy kulturális célra állítja helyre a műemléket. „Ez akut probléma, amelyet a minisztérium az örökségvédelmi törvényben szeretne szabályozni, gazdasági mechanizmust is keresve a segítségnyújtáshoz. Pontosan értjük a gondokat: az egykor államosított épületekhez tartozó birtokok hajdan fenntartották a kastélyt, de ma már ezek vagy nem léteznek, vagy nincsenek olyan állapotban, hogy fenntartsák a műemléket” – magyarázza Hegedüs Csilla.
Márpedig az igény óriási, hiszen Erdélyben számtalan kastélyt, kúriát és egyéb műemlék jellegű épületet szolgáltattak vissza az elmúlt időszakban. Fennáll a veszélye, hogy hamarosan az elpusztult építészeti örökség listáját gazdagítja például a Maros megyei Koronka Tholdalagi-kastélya, ha tovább késik az ingatlan felújítása. A 17. században gróf Tholdalagi Mihály által teljesen újjáépített műemléket a leszármazottak 2004-ben eladták egy francia állampolgárnak, akinek azonban nincs pénze a restaurálásra, és nem is igen törődik erdélyi birtokával. A szintén Maros megyei Sáromberkén a külföldön élő örökösök nemrég áruba bocsátották a több mint kétszáz éves Teleki-kastélyt, amelyben jelenleg egy oktatási intézmény és civil szervezet működik. Az esetleges kiárusítást azonban a helyi önkormányzat ellenzi, mivel a visszaszolgáltatás után létrejött kastélykezelő kuratórium korábban olyan döntést hozott, miszerint a műemlék legalább húsz éven keresztül közösségi célokat szolgál. A kolozsvári Krónika napilap nemrég arról is beszámolt, hogy folyamatosan romlik a Szatmárnémeti közelében fekvő Aranyosmeggyes 13. században épült, az évszázadok során számos tulajdonos által birtokolt Lónyai-kastély állapota is. A romániai műemlékek listáján kiemelten fontos történelmi örökségként szereplő épület legutóbbi tulajdonosa II. Károly román király volt, ám ma sem a helyi önkormányzat, sem a Szatmár megyei múzeum nem tekinti sajátjának, így senki sem hajlandó anyagi áldozatot hozni az elengedhetetlenné vált helyreállításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.