Hűtlen kezelés gyanúja a MÁV Hídépítőnél

Tegnap reggel a rendőrök hat embert állítottak elő a MÁV Hídépítő Kft. volt alkalmazottai közül hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt. A kihallgatások folyamatban vannak, négy gyanúsítottat őrizetbe vettek, és javaslatot tesznek előzetes letartóztatásukra.

Bákonyi Ádám
2010. 03. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség 2006 augusztusa óta nyomoz az ügyben a MÁV Zrt. feljelentése nyomán. Eszerint a Hídépítő 2004-re kimutatott 900 millió forintos vesztesége mögött a cég vezetőinek hűtlen kezelést megalapozó döntései állnak. A nyomozók több ezer oldalnyi iratanyag tanulmányozása során több szabálytalanságra bukkantak. A cég például fiktív számlázást folytatott, amely mögött nem állt tényleges tevékenység. Fény derült arra is, hogy a társaság több ideiglenes hídelem legyártására kapott megrendelést, ehelyett azonban a régieket festették át és számlázták le úgy, mintha újak lennének. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány meghaladja a 207 millió forintot, de a nyomozás során azt is vizsgálják, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.

*

Február 4-én a rendőrség házkutatást tartott a MÁV Informatika Zrt. székházában. A hatóság hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a társaságnál történt visszaélésekkel kapcsolatban. Az eljárás eddigi adatai alapján gyanú vetődött fel arra vonatkozóan, hogy a cég vezetője, Hosszú Sándor döntései jelentős kárt okoztak a társaságnak és magának a MÁV-nak. A nyomozók adatokat és információkat kértek a MÁV-tól az Informatika Zrt.-nél kötött egyes munkaszerződésekről, illetve több végkielégítésről, továbbá a társaság húsz céggel kötött tanácsadói szerződéseinek teljes dokumentációját is vizsgálják. A rendőrség szerint bár a két ügynek nincs köze egymáshoz, azt elismerik, hogy a cégnél hasonló konstrukció alapján kötöttek tanácsadói és munkaszerződéseket, mint a BKV-nál.
Mindezeken túl az állami vállalathoz kötődő több, botrányszagú ügyben is nyomozás folyik. Befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályán, a MÁV Cargo Zrt. privatizációjával kapcsolatos bűnügyben a Legfőbb Ügyészség április 25-ig meghosszabbította a nyomozást. A Hír TV számolt be arról, hogy az eredetileg tervezett összeg másfélszeresét, körülbelül hárommilliárd forintnyi sikerdíjat utalhattak át egy budapesti családi bt. számlájára a MÁV Cargo privatizációja után. 2008 szeptemberében a nyomozók őrizetbe vették a MÁV Cargo Zrt. vezetőjét és a MÁV Zrt. két másik korábbi vezető beosztású munkatársát. A rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja őket: a társaság számára rendkívül előnytelen üzletet kötöttek, amikor hulladék vasként értékesítették a MÁV kétezer, futóképes vagy kisebb javítással azzá tehető vasúti kocsiját. A vasúttársaságot ért kár a rendőrség szerint meghaladhatja az egymilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.