Katolikus nem a közös átvilágításra

2010. 03. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérően viszonyulnak a múltfeltáráshoz az erdélyi magyar történelmi egyházak: miközben a protestáns felekezetek közös szakmai fórumot hoznak létre az átvilágítás tárgyában, a katolikus egyházak nem kívánnak részt venni a belső folyamatban. Négy magyar püspökség – két református, unitárius és evangélikus – ma fogja bejelenteni Kolozsváron annak az átvilágítási és közelmúlt-kutatási szakmai egyeztető fórumnak a megalakítását, amely közösen fogja feltárni a kommunizmus idején az egyházakról gyűjtött információkat.
Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke már korábban nekilátott egyháza átvilágításának. Tőkést emiatt számos bírálat éri az RMDSZ részéről és egyházi vonalon is, a római katolikus egyházfők például rossz szemmel nézik leleplezéseit, és egyértelművé tették: nem kívánnak részt venni az átvilágításban, mivel szerintük sokan kényszer, zsarolás hatására működtek együtt a kommunista rezsimmel. Miután az EP-képviselő az RMDSZ egyik honatyájáról sugallta, hogy belügyis múltja miatt távoznia kellene a közéletből, a szövetség azzal is megvádolta Tőkést, hogy olyan témákat vet fel, „amelyektől a magyar közösség rosszul érzi magát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.