Közös fejlesztés a Székelyföldön

Egységes arculatot kívánnak kialakítani a többségében magyarok lakta régió számára a székelyföldi megyék, amelyek egyre több közös projektnek vágtak neki az elmúlt időszakban. A Hargita, Kovászna és Maros közötti összefogás elsősorban az idegenforgalom fejlesztésére összpontosít, de nagy hangsúlyt fektetnek a régió gazdasági és kulturális potenciáljának népszerűsítésére is.

2010. 03. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hosszú ideje önálló térségként tekintenek a Hargita, Kovászna és Maros megyék alkotta régióra a három megye önkormányzatának magyar elöljárói, noha közigazgatásilag még nem alkot egységes entitást a Székelyföld. Miközben a bukaresti szenátuson nemrég keresztülment az a törvénytervezet, amely az európai uniós regionális előírásoknak megfelelően úgy alakítaná át Románia fejlesztési régióit, hogy a két magyar többségű megye, Hargita és Kovászna, valamint a magyarok által szintén jelentős arányban lakott Maros közös régiót alkotna, a jogszabály hatálybalépéséhez a képviselőháznak is rá kell bólintania. Hamarosan megalakítják a Székelyföld Turisztikai Ügynökséget, amely Romániában és külföldön népszerűsítené a térséget, hasonló céllal közös brüsszeli irodát is nyitnak. Az idegenforgalom fejlesztését szolgálná a Székelyföld-kártya bevezetése is, amelynek megvásárlásával a turista kedvezményben részesül a régióban működő vendéglátó-ipari egységek, kulturális szolgáltatók és programszervezők részéről. A székelyföldi önkormányzatoknak már egy évvel ezelőtt is sikerült jelentős finanszírozást kicsikarniuk a bukaresti minisztériumoktól az úthálózat, üdülőközpontok és gyógyfürdők felújítására.
A napokban Kovászna megyébe látogató Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszter többek között több gyógyfürdő és megyei útszakasz korszerűsítésére ígért anyagi hozzájárulást, emellett támogatásáról biztosította a Hargita és Maros közös, a Szent Anna-tóhoz vezető libegő megépítését célzó projektet. A három megye közösen védte le a régióban előállított áruk népszerűsítésére hivatott Székelyföld márkanevet, az akcióban a Cora multinacionális cég máris vállalta, hogy Magyarországon forgalmazza a székelyföldi termékeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.