Vándorló román honatyák

Minden eddiginél nagyobb mértékű politikai vándorlás zajlik a román parlamentben, ahol a honatyák jelentős része legalább két pártban megfordult már. A képviselők és szenátorok átigazolása, „függetlenedése” miatt a demokrata–liberálisok és az RMDSZ alkotta, decemberben még törékeny kormánykoalíció ma már kényelmes többséggel bír a bukaresti törvényhozásban.

2010. 03. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki vágyálom. Az ellenzéki szocdemek és liberálisok vágyálmának nevezte tegnap Emil Boc kormányfő azokat a spekulációkat, miszerint pártja arra készül, hogy kitúrja a kormányból az RMDSZ-t, és az ellenzékből átigazolt független honatyákkal helyettesíti a magyar alakulatot. (R. Sz.)


Jóformán nem telik el hét Romániában anélkül, hogy a parlament egyik-másik pártjának valamelyik tagja ne hagyja ott alakulatát. A jelenség nem új keletű a bukaresti politizálásban, a rendszerváltás óta eltelt húsz év alatt számos civil szervezet már rangsorolta is a legtöbb pártban megfordult politikusokat, azonban soha anynyian nem gyakorolták a pártvándorlást, mint az elmúlt időszakban. Romániában csak a helyi és megyei önkormányzati képviselők esetében tiltják a törvények az egyik pártból a másikba történő átigazolást, s büntetik mandátumuk elvesztésével az egykori alakulatukat elhagyókat. Érthető, hogy a helyi és megyei képviselő-testületek tagjai ritkán különböznek össze alakulatukkal, ellentétben a parlamenti képviselőkkel, akik távozásuk esetén megőrzik mandátumukat.
A 2008 decemberében rendezett parlamenti választások óta a 471 képviselő és szenátor közül közel negyvenen hagyták ott azt a politikai alakulatot, amelynek színeiben mandátumot szereztek. A legnagyobb érvágást a román szociáldemokraták (PSD) szenvedték el, akiktől az elmúlt 14 hónap alatt húsz honatya (tizennégy képviselő és hat szenátor) távozott, a liberálisok (PNL) tábora pedig tíz képviselővel és öt szenátorral lett kevesebb; a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sorait még nem hagyta ott honatya az elmúlt húsz évben.
A pártjukat elhagyó román képviselők és szenátorok többsége függetlenként folytatta parlamenti tevékenységét (ez a frakció jelenleg 26 tagot számlál), mások csatlakoztak az Emil Boc kormányfő vezette demokrata–liberálisok (PDL) frakciójához, amely hét honatyával gazdagodott 2008-hoz képest. A függetleneknek köszönhetően a Boc-kabinet ma már kényelmes többségnek örvend a törvényhozásban. Miközben a PDL, az RMDSZ, a 18 nem magyar kisebbségi honatya és a függetlenek alkotta koalíció híveinek száma decemberben még csak kettővel haladta meg a beiktatáshoz szükséges 236 szavazatot, a sokak által árulónak tartott honatyák révén a kormány ma már közel 250 voks fölött diszponál.
Egyébként a román politikusok feddhetetlenségét vizsgáló kimutatás szerint a bukaresti honatyák közel fele legalább két pártnak volt a tagja a rendszerváltás után, és csak mintegy félszázan kerültek másik alakulatba pártok fúziója révén. Akadnak ugyanakkor, akik négy pártban is megfordultak már, és persze nem számított az ideológiaváltás, „hitelesen” politizáltak a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Pártban, a baloldali PSD-ben, a jobbközép PDL-ben és a liberális pártban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.