Fejétől bűzlik a hal

Szabó Eszter
2010. 04. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar költségvetési gazdálkodás nyolc éven keresztül generálta a korrupciót a kiszámíthatatlansággal, a beruházások meghirdetésével, majd leállításával és a pénzkivonásokkal – jelentette ki Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a korrupció elleni küzdelemről tartott tegnapi konferencián. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt elnöke szerint a korrupció elleni hatékony fellépéshez kiszámítható és hiteles állami gazdálkodásra és megfelelő intézményrendszerre van szükség.
Fodor István, a köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek Tanácsának tagja egy olyan ellenőrzési és közbeszerzési iroda felállítását szorgalmazta, amely a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Közbeszerzések Tanácsa összevonásával jönne létre, s amely már a közbeszerzési eljárások folyamatába is betekinthet. Az irodának ugyan nem lenne nyomozati jogköre, de kezelheti a közérdekű bejelentéseket, ellenőrizheti az egyes eljárások nyilvánosságát és koordinálhatja a korrupcióellenes programot, összehangolva a rendellenes működést jelző szervek, így az APEH, az ÁSZ és a Gazdasági Versenyhivatal munkáját. Fodor szerint a korrupció letörése érdekében az ÁSZ jogosítványait meg kell erősíteni, új közbeszerzési és pártfinanszírozási törvényt kell megalkotni, és biztosítani kell a közérdekű bejelentők védelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.