Hazánkba is jutott a kenőpénzből

Beismerte a Daimler autógyártó vállalat, hogy a többi között magyarországi kormánytagokat is megvesztegettek 2005-ben állami megrendelésekért cserébe. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint nincs szükség kormányzati vizsgálatra az ügyben. A német cég peren kívül mintegy 36 milliárd forintnyi dollárt fizet ki különböző amerikai intézményeknek, hogy azok ne vizsgálják ki a korrupció körülményeit.

Török László
2010. 04. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peren kívüli megállapodással zárták le az amerikai hatóságok a német Daimler autógyártó cég ellen korrupció miatt indított eljárást. Egy szövetségi bíró április 1-jén Washingtonban jóváhagyta a megegyezést, amelynek értelmében a Daimler 185 millió dollárt (ez mintegy 36 milliárd forint) fizet az amerikai igazságügy-minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek, továbbá német és orosz leányvállalata bűnösnek vallja magát az amerikai törvények két rendbeli megsértésében. A megállapodás szerint az amerikai hatóságok nem folytatnak le bűnvádi eljárást, a német cégnél pedig „egy független felügyelő ellenőrzés” lesz.
A történetnek magyar vonatkozásai is vannak, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma által benyújtott kereset szerint ugyanis a német vállalat 22 országban, köztük Magyarországon fizetett le kormánytisztviselőket, hogy állami megrendeléshez jusson. Egy évtizeden keresztül több tíz millió dollár kenőpénzt juttattak a döntéshozóknak. A washingtoni szövetségi kerületi bíróság periratából kiderült, hogy a Daimler több mint 333 ezer eurót (közel kilencvenmillió forintot) fizethetett ki magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán. A dokumentum együtt kezelte az osztrák és a magyar szálat. A kereset szerint a Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó EvoBus Hungaria Kft. 2005. május 23-án vagy környékén megegyezett arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusznak, a járművek az EvoBus Austria nevű cégtől jöttek. A tranzakcióval kapcsolatban az osztrák vállalat hagyta jóvá a csaknem kilencvenmilliós „jutalék” kifizetését, amely az amerikai USCON vállalaton keresztül juthatott el magyar kormánytisztviselőkhöz.
– Az ügyben sem a magyar kormányt, sem intézményeket nem kerestek meg, így kormányzati vizsgálatra sincs szükség – reagált Szollár Domokos a fejleményekre. A kormányszóvivő elmondta: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója március 24-én vizsgálatot rendelt el az ügyben, amely várhatóan április végén lezárul.
A korrupciós ügyben Magyarországon kívül érintett mások mellett Oroszország, Kína, Nigéria, és Szerbia is. Különböző országok vezető tisztségviselői között volt olyan, akit luxusutazással ösztönöztek az állami megrendelésre, de egy türkmén vezető például önéletrajzi könyvének német fordítását kapta tízezer példányban, aranydobozos díszcsomagolásban. A Daimler állítólag összesen 1,9 milliárd dollár megrendeléshez jutott, ami 370 milliárd forint. Ebből 90 millió dollár volt a profit, peren kívül ennek a kétszeresét kell kifizetniük.
A Daimler rendkívül elégedett az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodással.
– Lezártunk egy fejezetet, és mindent megteszünk, hogy ezután megfeleljünk minden szabályozásnak – mondta el Han Tjan, a Daimler Észak-Amerika szóvivője. Szakértők szerint ha ügyészi vizsgálat kezdődik a cégnél, vélhetően sokkal több szabálytalanságra derült volna fény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.