Ki mond igazat kvótaügyben?

Egyre jobban sántít a magyar szén-dioxid-kvóták eladásának ügye. Piaci szakértők szerint nem valószínű, hogy az események úgy történtek, ahogy azt Molnár József, az ügyletet lebonyolító minisztériumi kabinetfőnök előadta. Molnár utóbb azt állította, hogy japán cégek 5 millió magyar kibocsátási egységet vásárolnának, és ebben az ügyben jelenleg is tárgyalásokat folytatnak az érdeklődőkkel.

Dékány Lóránt
2010. 04. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem valószínű, hogy a valóság és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) beszámolója teljesen fedik egymást a szén-dioxid-kvóták zűrös eladása esetében – legalábbis az általunk megkérdezett piaci szereplők elmondásából ez derül ki. Mint ismert, hazánk úgynevezett CER típusú kvótákat értékesített – eredetileg Japán felé – közvetítőcégek segítségével, amelyek aztán Hongkongból visszajutottak az európai kereskedési rendszerbe. Csakhogy ez tilos, mivel a vevő ezekkel nem tud elszámolni, ezért múlt hét közepén leállt a francia Bluenext karbontőzsde, s csak most hétfőn indult újra.
Molnár József, a zöldtárca kabinetfőnöke kedden a parlament költségvetési bizottságának fideszes tagjainak elmondta, az egységek úgy juthattak vissza az európai piacra, hogy a CER-kvótákat azonosító rendszert a vétel napján nem kapcsolta be a számítógépén az egyik kereskedő. Vagyis anélkül kezdett túladni ezeken a papírokon, hogy tudta volna: az ezeket megvásárló cégeknek, illetve bankoknak felhasználhatatlan kvótákat kínál.
A szén-dioxid-piacot jól ismerő szakértők szerint azonban a gyakorlatban szó sincs azonosító rendszerről, hiszen a kereskedők egy táblázat alapján próbálják meg egyesével beazonosítani a CER-egységeket – azok ugyanis egyedi azonosító kóddal rendelkeznek. Ennél is komolyabb csavar, hogy amikor az első magyar CER-ek az európai piacra kerülhettek, még nem is volt nyilvános a hazánk által eladott kvóták azonosítóját tartalmazó lista. Tehát a kereskedőknek ekkor lehetőségük sem volt arra, hogy az egységek érvényességét ellenőrizzék.
Mint arról már beszámoltunk, meglehetősen különös a KvVM-től kvótákat átvevő cég kiválasztása is, mivel a Hungarian Energy Power Kft. csupán három hónapja létező társaság, ráadásul a cégjegyzék szerint nem kvóta-, hanem gázkereskedelem a fő tevékenysége. Ugyanakkor nemcsak ez, hanem a kft.-től az egységeket megvásárló izraeli tulajdonú, londoni székhelyű, de ciprusi bejegyzésű cég sem tűnik a legoptimálisabb választásnak. A Bloomberg hírügynökség információja szerint a Microdyne nem bejegyzett kereskedő egyik nagy európai kvótakereskedelmi tőzsdén sem. Ezzel csupán annyi a probléma, hogy a társaság a honlapján azt állítja, mind a három jelentős börzének tagja. Ezenkívül olyan komoly tapasztalatokkal sem rendelkezhet a cég, mivel állítása alapján a működése óta mindössze kétmillió tonnányi kibocsátási egységet értékesített. Ez nem sok, hiszen a mostani ügyletben csaknem 800 ezer tonnányi kvóta cserélt gazdát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.