Naponta 180 ezer forint

Egy orvos havi fizetésénél is magasabb összegű napidíjakért bízott meg külső tanácsadó cégeket értékelési feladatokra az NFÜ, amely összesen 900 millió forint értékben kötött keretszerződéseket 2013-ig. A szervezet közbeszerzés nélkül is jócskán adott megbízást értékelésekre, képzésekre és egyéb feladatokra, egyebek mellett a kormányzati megbízások egyik visszatérő alanyának, az IFUA Horváth and Partnersnek.

Szabó Anna
2010. 04. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baráti szálak. Nemcsak az IFUA, hanem a Kóka-féle gazdasági tárca rendszeres beszállítójaként számon tartott Telkes Zrt. is számos megbízást kapott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, amelynek 2006 óta több mint 40 millió forint értékben szakértettek. Olyan kérdésekben segítettek az ügynökségnek, mint a felső vezetői együttműködés javítása, de a gazdaságfejlesztési operatív programoknál is elkeltek a Telkes-tanácsok. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) humánpolitikai főosztálya több esetben a Telkes Tanácsadó Zrt., illetve a Dr. Telkes József Vezetői Tanácsadó Kft. javaslataira szorult személyzeti kérdésekben. Ezek a cégek csak az utóbbi négy esztendőben százmillió forintos nagyságrendben állíthattak ki számlákat a minisztériumnak. A cég felügyelőbizottságában olyan személyek fordultak meg, mint Radó György, aki a gazdasági tárca kabinetvezetője volt 2008-ban. A Telkes-csoporthoz tartozó Force Motrice Zrt. alapítója és társtulajdonosa az a Felsmann Balázs, aki 2006 és 2008 között a tárca jogelődjének számító Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára volt.


Nemcsak az állami vállalatok vezető helyeire bebetonozott pártszimpatizánsokkal, hanem a több évre előre megkötött tanácsadói szerződésekkel is meg kell birkóznia majd a következő kormánynak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) például 2013 tavaszáig vállalta, hogy legalább 900 millió forint értékben ad megbízást értékelési munkákra néhány tanácsadói konzorciumnak. Ezek egyike az IFUA Horváth and Partners Kft., amely a BKV-tól kezdve egy sor minisztériumon át egészen a Magyar Nemzeti Bankig számos közintézménytől kapott megrendeléseket. A konzorciumok értékelési keretszerződéseinek érdekessége, hogy kiugróan magas, 187 ezer forintos napidíjak járnak a szenior szakértőknek, de még a „mezei” tanácsadók munkája is naponta 162 ezer forintot ér meg az NFÜ-nek. A nagy értékű külsős megállapodások egyikének további pikantériája, hogy az előirányzott 300 millió forint tovább bővíthető „plusz legfeljebb 100 százalék becsült összértékkel”.
Ami az IFUA-t illeti, az NFÜ megbízásaiból is jól látszik, hogy erősen bízhattak a magáncég szakértelmében, hiszen 2006 óta összesen 19 alkalommal bízták meg a tanácsadó céget közbeszerzési eljárás nélkül. E szerződések összege mintegy 250 millió forintot tesz ki. Az ügynökség adatai szerint számos fontos kérdésben kikérték az IFUA véleményét: adtak megbízást képzésekre, modellek felállítására, munkaköri leírások elkészítésére, szervezeti felépítéssel kapcsolatos feladatokra, munkamegosztás kialakítására és csoportmunka elősegítésére. Az ügynökség az IFUA-val kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a szerződések megkötésekor a hatályos közbeszerzési értékhatárok és a törvényben előírt szabályok szerint jártak el. A tanácsadói megbízásokra vonatkozó kiskapuk és megemelt közbeszerzési értékhatárok miatt azonban a 2006-tól megkötött huszonhárom megbízás közül csak néhány esetben került sor közbeszerzési eljárásra.
Mint arról lapunk korábban beszámolt, a vállalatnál jelenleg is munkatárs Jobbágy Valér, aki az NFÜ elődjénél, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál és a Miniszterelnöki Hivatalban is magas beosztásban tevékenykedett. Lapunk megkereste a tanácsadó vállalatot, ahol cáfolták, hogy ez bármilyen szerepet játszhatott a megrendeléseik elnyerésénél, azt állítva, hogy Jobbágy révén nem kaptak megbízást. Az egyik 300 milliós szerződés szerint ugyanakkor éppen Jobbágy Valér az IFUA kapcsolattartója, vagyis ő a projekt egyik vezetője.
– A megbízások elnyerésében a két évtizedes közszolgálati tanácsadásban szerzett tapasztalat és a nemzetközi tudás játszott szerepet, nem pedig a személyi összefüggések – jegyezte meg lapunknak a tanácsadó cég.
Mint azt lapunk és a Heti Válasz is megírta: az IFUA stábját erősítette Tóth András is, aki 2007-ben távozott a cégtől, és egészen Gyurcsány Ferenc kabinetjének szakpolitikai igazgatóságáig vitte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.