Demszky Gábor: Nincs felelősségem

Szilágyi Richárd
2010. 05. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábor szerint azért van helyettese, illetve közgyűlés, szakbizottság, igazgatóság, felügyelőbizottság és cégvezetés, hogy ellenőrizzék a cégek munkáját. Az SZDSZ-es főpolgármester annak kapcsán beszélt erről a Blikknek, hogy a BKV után immár a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél is nyomozni kezdett a rendőrség. Szerinte egy szervezett lopást csak a rendőrség tud lefülelni, és saját felelőssége mindössze abban merül ki, hogy ha bármilyen szabálytalanság a tudomására jut, akkor a megfelelő hatósághoz kell fordulnia. Demszky újra hangsúlyozta, hogy nem volt tudomása az FKF-nél történtekről. Lapunk március 19-én számolt be arról, hogy Hagyó Miklós (MSZP) korábbi főpolgármester-helyettes és Demszky volt főtanácsadója, Mesterházy Ernő előre kijelölte, mely cégeknek kell megnyerniük az FKF közbeszerzéseit. A főpolgármester szerint időzített politikai zavarkeltés áll a választások előtt megjelent feljelentések és interjúk hátterében: – Mindez illeszkedik az elmúlt hetek hasonló akcióihoz, amelyek során akár engem, akár más politikusokat próbáltak meg hasonlóan besározni – mondta.
– Ha egy-két ügyről lenne szó, elhinném, hogy meg lehetett csinálni a főpolgármester háta mögött. De hogy egy város első számú vezetője, aki minden héten találkozik a helyetteseivel, és óriási személyi apparátusa van, ne tudjon ügyek százairól, az már hihetetlen – állapította meg Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus szerint vagy elképesztő nemtörődömséggel állunk szemben, vagy Demszky a koalíció fennmaradása érdekében fordította el a fejét a rossz hírekre. – Más lehetőségre gondolni sem merek – tette hozzá Tarlós. – A Fővárosi Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet Demszky Gábor horvátországi nyaralójának felújítása ügyében tett egy magánszemély – közölte tegnap Skoda Gabriella. A szóvivő elmondta, hogy a rendőrség által begyűjtött adatok az ügyészség álláspontja szerint cáfolták a feljelentésben foglaltakat.
A tulajdonos fővárosi önkormányzat szerdára összehívta a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. felügyelőbizottságát. A köztelevízió internetes oldala úgy értesült, hogy az ülés egyik témája Bielek Péter, az önkormányzati cég vezetőjének menesztése lehet. Lapunk tegnap adott hírt arról, hogy rendőrségi vallomásának kiszivárogtatása miatt az FKF vezérigazgatója fenyegetéseket kapott. Bielek Péter a Hír TV-nek adott interjújában elmondta: azok a cégek nyertek az FKF közbeszerzési pályázatain, amelyek mögött politikai támogatás volt. A vezérigazgató hozzátette, hogy nincs takargatnivalója az ügyben, a nyilvánosságot pedig csupán a fenyegetések miatt vállalta.

KPN-érdekeltség a Getronics. Tegnapi lapszámunkban a Hír TV Célpont című műsorában elhangzottak alapján azt írtuk, hogy az FKF-ügyben említett Getronics Magyarország Kft. Lepp Gyula érdekeltségi körébe tartozik. Ezzel szemben az informatikai cég a vezető holland távközlési vállalat, a KPN tulajdonában van. A Getronics közleményében fontosnak tartotta leszögezni, hogy az elmúlt húsz évben semmilyen szerződéses kapcsolata nem volt az FKF-fel és a fővárossal. A cég közölte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság azért semmisítette meg az érintett tender eljárási döntéseit, mert a pályázat során az FKF nem biztosított egyenlő esélyeket, ezért a Getronics hátránnyal indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.