Uniós mintára Magyarországon is bevezeti az irányadó napi beviteli érték, az úgynevezett INBÉ jelölést az élelmiszereken a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform nevű civil szervezet. Ez az érték azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyit tartalmaz az egyes tápértékekből ahhoz képest, mint amennyi egy felnőtt nő kiegyensúlyozott étrendjéhez naponta szükséges. A civilek a múlt héten országos kampányt indítottak annak érdekében, hogy a vásárlókkal megismertessék az INBÉ-jelölést, az élelmiszergyártókat pedig rávegyék a címke használatára. – A Corvinus Egyetemmel karöltve egy felmérést is végeztünk vásárlási szokásainkról – mondta Kukaj Zsuzsanna, a TÉT munkatársa.
A kutatás arra is fényt derített, hogy a magyarok európai szinten is nagyon tudatosak, megelőzik például a svédeket és a franciákat. A szakember kifejtette: a megállapítás úgy igaz, hogy mi szánjuk a legtöbb időt a polcok előtt a termék megismerésére, ám ettől függetlenül nem a legegészségesebb terméket tesszük a kosarunkba, hanem azt, amelyik legjobban ízlik nekünk. A civil szervezet munkatársa beszámolt arról is, hogy hazánkban eddig nyolc multinacionális cég vezette be az INBÉ jelölést, és ismertető akciójuk eredményeképpen negyven kis- és közepes vállalat jelezte az érdeklődését.
Közben az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület arról számolt be tegnap, hogy az Európai Parlament június 16-i ülésén szavaznak az élelmiszer-jelölésekhez kapcsolódó új jogszabályról az uniós képviselők. A tervezet szerint a feldolgozott termékek egészségügyi hatásait piros, sárga és zöld színekkel jeleznék. Ezt a termék hátoldalán lévő, nyolc
összetevőre kiterjedő leírás egészítené ki.

Nem fogjuk elhinni, mi történik a bőrünkkel, ha leállunk az alkohollal!