Alapos gyanú Tóth Károly ellen

Ismét gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselőt – értesültünk. A politikust felbujtóként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják az UD Zrt. ellen indított, majd bűncselekmények hiányában lezárt eljárással öszszefüggésben.<br />

Swendt Pál
2010. 08. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásra idézte múlt csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Tóth Károly volt szocialista honatyát, az előző parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnökét – értesült lapunk. A hivatalos személy által felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntettével gyanúsított politikus vallomást tett és válaszolt az eljáró ügyész kérdéseire, azonban fenntartotta álláspontját, hogy a testület alelnökeként nem követett el bűncselekményt – erősítette meg információnkat Fazekas Géza, a KNYF szóvivője.
*
Tóth Károly kérdésünkre azt mondta: írásban és szóban is válaszolt a vádhatóság kérdéseire, kezdeményezte az eljárás megszüntetését, és jelenleg azt várja, hogy az ügyészség pozitívan bírálja el ezt az előterjesztését.
Az ügy az MDF 2008-as tisztújításáig vezethető vissza: ekkor mutatott be Dávid Ibolya egy hangfelvételt, amin állítólag az ellene szóló adatgyűjtésről van szó. Az ügy kapcsán hírbe hozták Almássy Kornélt, az MDF akkori egyik elnökjelöltjét, aki emiatt lépett vissza a jelöltségtől, illetve az UD Zrt.-t, amelyet a titkos adatgyűjtéssel hoztak kapcsolatba. A cégről azóta bebizonyosodott, hogy nem volt közük a lehallgatásokhoz, ezért a zrt. több kártérítési pert is indított.
Tóth Károlyt először július 6-án hallgatták ki gyanúsítottként, és azt rótták a terhére, hogy az UD Zrt.-üggyel összefüggésben az előző parlamenti ciklusban fideszes politikusok érintettségét bemutatni hivatott bizonyítékok megismerhetőségében működött közre, hogy lejárassa őket. A KNYF a gyanú közlése után kiadott közleményében leírta: Tóth Károly a bizottság alelnökeként 2008. szeptember 25-én – miután a testület soron kívüli összehívását aznapra nem tudta elérni – arra hívta fel, illetve bírta rá Szilvásy Györgyöt, a polgári titkosszolgálatokat akkoriban irányító minisztert, hogy a grémium tagjainak bocsássa rendelkezésére a Nemzetbiztonsági Hivatal UD Zrt.-vel kapcsolatos, titkos információgyűjtésen alapuló feljelentéséhez mellékelt telefonbeszélgetésének adatait. „A feljelentés szempontjából indifferens telefonbeszélgetéseket az UD Zrt. ügyvezetője folytatta Demeter Ervin és Kövér László fideszes honatyákkal. A képviselő azért járt el így, hogy a Fidesz vezető politikusainak érintettségét bemutató bizonyítékok megismerhetők legyenek. A titkos információgyűjtésből származó bűnügyi személyes adatok jogtalan kezelése az ellenzéki politikusok nyilvánosság előtti lejáratását célozta, amely az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit jelentős mértékben sértette” – áll Keresztes Imrének, a KNYF vezetőjének közleményében. A főügyész a dokumentumban arra is kitért, hogy Tóth tudta, illetve tudnia kellett, hogy a felvételek ilyen kezelésére nincs törvényes joglap, illetve annak nincs törvényes célja. Tóth Károly a gyanú közlése miatt panasszal élt, amit a Legfőbb Ügyészség a közelmúltban elutasított. Az eljárásnak Tóth mellett jelenleg három gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Herényi Károly volt MDF-es politikus és Szilvásy György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.