A hazai fürdők fejlesztenének

Elkészítette a Magyar Fürdőszövetség az új Széchenyi-tervre vonatkozó dokumentumait. A szervezet szerint a kutatási jelentés is visszaigazolta, hogy az új kormány gazdaságpolitikájában is kiemelt helyen kezelt egészségturizmus továbbra is megalapozott fejlesztési irány, ám a szövetség a kritikáit is megfogalmazta.

K. Tóth László
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy véli a Magyar Fürdőszövetség, az egészségturizmus alapját is jelentő fürdőszolgáltatások zavartalan biztosítása és további fejlesztése érdekében elengedhetetlen néhány, hosszú évek óta húzódó szabályozási feladat elvégzése.
Vancsura Miklós, a fürdőszövetség ügyvezető elnöke a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, javaslataikban a meglévő fürdők felújítására, korszerűsítésére, a pályázati lehetőségekre, az egészségügyi szolgáltatásokra koncentrálnak. Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy a januárban induló Széchenyi-tervnek nemcsak új fürdők építését kellene támogatnia, hanem a létező fürdők felújítását is. A szövetség szükségesnek tartja, hogy a fürdők kapjanak támogatást attrakcióik bővítéséhez. A pályázatokkal kapcsolatban Vancsura Miklós elmondta, a fejlesztések tekintetében egyenlő elbírálást szeretnének. Például meg kellene szüntetni a fürdőberuházási támogatások eltérő arányát a régiók között, hiszen jelenleg átlagban a Dunántúlon 30, az Alföldön 50 százalékos e mutató. Tekintettel kellene lenni arra, hogy a dunántúli gyógyfürdők a 90 százalékos beruházási támogatásban részesülő osztrák intézményekkel versenyeznek. Magyarországon 385 működő termál-, gyógy- és strandfürdő létezik. Éves árbevételük 50-60 milliárd forintra tehető, ám ennek 30 százaléka különböző adóként a központi költségvetésbe kerül.
A szövetség javasolja a kormányzatnak a fürdőszolgáltatásokra vonatkozó adózási szabályok egységesítését és az alacsonyabb áfakulcs bevezetését. (Jelenleg négyféle áfakulcs vonatkozik a fürdők különböző szolgáltatásaira.) A szervezet szerint tisztázni kell a fürdőkben kínált gyógykezelések OEP-finanszírozási kérdéseit. A szakértők javasolják a belföldi turizmus élénkítése érdekében az üdülési csekk adóztatásának megszüntetését, vagy mint új támogatási forma, a rekreációs kártya bevezetését.
Vancsura Miklós bejelentette, hogy a szövetség a jövőben minden második októberi szombatot a magyar fürdőkultúra napjaként megünnepli. Az idén először rendezik meg október 9-én a magyar fürdőkultúra napját, amelyhez 50 fürdő már csatlakozott.

Jó programok. Tegnap a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége is közzétette javaslatait az új Széchenyi-terv vitaanyagához. A szervezet szerint egyebek között Ferihegy és a belváros között gyors, kulturált vasúti összeköttetést kell teremteni, gyorsítani szükséges a Keleti pályaudvar rekonstrukcióját, s korszerűsítésre vár a nemzetközi hajóállomás is, esetleg át kell helyezni megfelelőbb helyre. A gyógyászati ellátásra, wellnessüdülésre érkező vendégek szabadidejének kitöltése érdekében jó programokra van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.