A közmédia elfogult és egyoldalú

Olvasónktól
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos és felháborító. Ezek a legenyhébb jelzők, amelyekkel a közmédia és a távirati iroda tevékenységét jellemezni lehet. Amit tapasztalunk, az nem egyszerűen csak a tájékoztatás alacsony színvonalában, a közreadott hírek egyoldalúságában vagy az ellenzéki vélemények túlsúlyában, hanem kimutathatóan az új politikával való szembefordulásban nyilvánul meg.
A hír- és műsorszerkesztés mostanra már olyan egyoldalú és ellenséges, hogy az már szinte elviselhetetlen. A rádió és televízió vezetőit és szerkesztőit súlyos felelősség terheli, ezért sokan gondolják azt, hogy az említett szándékos magatartás nem maradhat büntetlenül. Már csak azért sem, mert a félretájékoztatásnak, a közvélemény manipulálásának, sajátos befolyásolásának súlyos következményei vannak.
A kormány mindenkit érintő intézkedései, törvényalkotása, az új társadalmi és gazdasági struktúra kialakítására irányuló törekvései, azok oka és indokai, valamint ennek magyarázatai egyszerűen nem jutnak el az emberekhez, ennélfogva a hallgatókat és a nézőket megfosztják a kiegyensúlyozott, teljes és objektív tájékoztatáshoz fűződő jogaiktól. Miért? A hírekből árad a szerkesztés negatív szándéka, sugallata, nem érezni a változást, minden a korábbi évek gyakorlatának megfelelően zajlik.
Tehát: amit a jobboldal akar, az rossz, semmi sem fog neki sikerülni, minden elhibázott. Az örökös jelszó: kételkedj, vond kétségbe, fordulj szembe vele. Közben pedig változatlanul gyártja a média az ellenségképeket, munkamódszere pedig a cinizmusra és nihilizmusra épül, modortalan, arrogáns hangnemben már-már sportot űz az ellenkezésből és szembenállásból.
A hírek szerkesztésének módja immár évtizedek óta ugyanazt a nem éppen jóindulatú szándékot követi, amelynek főbb jellemzői az elhallgatás, a fontos történések bagatellizálása, más esetekben pedig a jelentéktelen hírek tetszés szerinti, nem titkoltan hátsó szándékkal történő felnagyítása. Bizony, ez is a félretájékoztatás egyik formája. Ez a fajta kirívó manipuláció különösen tetten érhető volt az elmúlt két hónapban, amikor is történelmi léptékű törvények és kormányzati intézkedések születtek, s ezek jelentőségükhöz mért magyarázata mind-mind elmaradt. Helyette viszont felsorakoztattak olyan „szakértőket” és „elemzőket”, valamint a parlamenti ellenzék képviselőit, akik hosszasan fejtegették ellenvetéseiket és rosszallásukat.
A hírműsorok többségét tendenciózusan és hosszan taglalt negatív eseményekből állítják össze, mintegy sokkolva a hallgatóságot, mintha velünk semmi örömteli, büszkeségre okot adó esemény nem történne, hogy aztán egy másik műsor a magyarok pesszimizmusával és depresszióra való hajlamukkal kedvetlenítse tovább a nézőt vagy hallgatót.
Legfőbb ideje, hogy ennek a károkozásnak egyszer s mindenkorra véget vessünk. Most nem másról, mint a polgári kormány üzeneteinek a polgárokhoz való eljuttatásáról van szó, s ha ez akadozik, az üzenet sem ér célba.
Bíró Géza
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.