A megzavart Hamlet és a bennfentesek

Varga Klára
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az az értelmiségi vagyok, akinek nincsen otthon tévéje. Olyan sem vagyok, aki véletlenül kattint rá bármely kereskedelmi csatornán zajló, ráadásul ott gyártott műsorral. Előre megfontolt szándékkal – igaz, anyagi haszon reményében – szoktam megtekinteni a magyar nyelvű csatornák legszutyadékabb műsorát is, mégsem jöttem még rá a mai napig sem, mi értelme annak, ha ismert sztárok (és családtagjaik) vetélkednek kvízműsorokban. Mi volt az előnye annak, amikor egykor a közszolgálati csatornán bulvárművésznők sikongattak, ha akciós mobiltelefont vagy kimenőszériás DVD-lejátszót nyertek, és most sem értem, mi jó van abban, ha Nádas György színész-humoristának és gyermekének a Széf című műsorban azt a kérdést teszik fel, hogy Aranyosi Péter stand up-os előadóművésznek mi a kedvenc fegyvere, a számszeríj vagy pediglen a tank.
Előnye persze a humorista-párviadalnak lehetett volna némi munkabefektetés esetén. Lehetett volna vicces, ugratós a játék, de nem volt az, inkább kicsit komor volt, kicsit fáradt, kicsit elszomorító. Nem voltak igazán komoly kérdések, nem lett volna jó, ugye, ha a sztárok túl nagyot égnek, de a szerkesztők még annak se álltak ellen, hogy legalább a belterjességet hangsúlyozó intimpistáskodást ne vigyék bele a játékba. Mikor értik meg végre a magyar tévések, a színházi emberek, és mások is, hogy a bennfenteskedés leárazza a produkciókat és résztvevőiket, mert kívül rekeszti a befogadót és relativizálja az értékeket.
A bennfenteskedő, vállveregető attitűd ellenkező véglete az, amikor egy produkción érezni, hogy az alkotók túllépve személyes érdekeken és érzelmeken, a legjobbat hozták ki magukból a produkció érdekében. Ebből nem látszott itt most semmi. Inkább az látszott, hogy ezen az adáson mindenki túl akar lenni, mindenki meg akarja úszni, miközben a rivális TV2 – különféle médiagerilla módszereket igénybe véve – Varga Balázs legintimebb testrészei után talán majd valakinek a beleit mutogatja mindazoknak, akiket újabb szenzáció reményében sikerül a megfelelő internethelyre elnavigálni.
A Széfben nem az volt a legkínosabb, hogy a két humoristából poént egy óra alatt sem sikerült kiszorítani, hanem például az a kínlódás-tipródás, ahogyan magyar értelmiségiek tanakodtak azon, hogy a mondabeli Csaba királyfinak ki lehet a papája, vagy még inkább, hogy Hamlet monológját ki szakítja meg. Aranyosi szerkesztő úr ösztönösen fején találta a szöget, amikor azt mondta némiképp lekezelő hangsúllyal: biztos nem egy nő zavarta meg a filozofikus sorsmonológot. De bizony egy nő, és vele egy másik sors éppen elvesző ígérete. Pont ezt akarta mondani az a hosszúnevű angol csávó.
(Széf, RTL Klub, szeptember 13.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.