Balogunyom Mindenszentek-temploma

Ludwig Emil
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vas megyében 1300 lakosú község Balogunyom, Szombathelytől hét kilométerre délre, a 86-os főút és a körmendi vasútvonal mentén (állomása a szomszédos Jákkal közös). Három középkori alapítású község – Balogfa, Héraháza és Nagyunyom – egyesítésével jött létre 1949. január elsején. A régi Kis- és Nagyunyom már korábban egybeolvadt, de az egykor önálló települések még ma is elkülönülnek egymástól. Balogunyom falurész a főúttól keletre, a rá merőleges főutca mentén helyezkedik el.
Balogfa – Balokfalwa alakban – 1356-ban szerepel első ízben írásban, az 1318-ban felbukkanó Unyom – Wnyn – helységnév az etimológiai szótár szerint szláv személynévből származhat. A kettévált település Nagyunyom részét 1480-ban említi először okirat, a XVII. századig ez volt a legnépesebb település a három közül, lakóinak száma egymagában is több volt a két másikénál. Egy 1346-ban kelt levél már „Eghazas Vnyan” formában ír róla, tehát a község a XIV. század közepe előtt templomos hely volt. 1356-ban, 1410-ben és 1430-ban birtokösszeírásokban találkozni a nevével, négy évvel később, majd 1468-ban Pósa nevű földesurát is megnevezve vették lajstromba. 1549-ben az Akacs família volt Nagyunyom birtokosa. 1697-ben 169 lakost írtak össze a faluban, a II. József császár elrendelte 1787. évi népszámláláskor 45 háza volt, túlnyomó részben katolikus lakókkal. A XIX. században a Győrfy, Zanathy és Geszty család volt a földbirtokosa, a község főutcája elején látható kastélyt Gotthard Éva építtette az 1870-es években. 1910-ben Nagyunyomnak 372, Balogfának 404 lakosa volt, e nyugat-dunántúli községünk tehát nem tartozik az elnéptelenedő települések közé.
A Szombathely felől a Rába irányába igyekvő Perint, más néven Sorok patak közelében találjuk a kis parkkal övezett római katolikus plébániatemplomot. Titulusa Mindenszentek, búcsúját november 1-jén tartják. Eredetileg egyhajós, keletelt tengelyű épület, nyugati homlokzata előtt karcsú, késő barokk stílusú toronnyal, amelyet előcsarnokként szolgáló újkori bővítmény fog közre, belül karzattal. Markánsan elkülönül tőle a kilenc méter hosszú, hét méter széles középkori templomhajó, amelyet két ép és egy harmadik – részben rekonstruált – félköríves, tölcsérbélletű ablak keltez a XIII. századra. Két román kori résablak látható a félköríves szentély déli és keleti oldalán, az apszist korabeli diadalív választja el a hajótól.
A templom a tatárjárás utáni évtizedekben – helyi hagyomány szerint a szombathelyi vár köveiből – készült, építtetője a nagy hatalmú Németújváriakkal rokon Unyomi család lehetett. 1400-as évekbeli átépítéséről a csúcsíves, kőkeretű déli kapuzat tanúskodik, amely az 1986 és 1997 között történt műemléki helyreállításkor került napvilágra. Az ásatást vezető Valter Ilona régész gótikus freskómaradványokat is talált a déli fal belső vakolatrétegei alatt, az északi oldalon pedig egy XIV. századi halotti kápolna és egy osszárium – csontház – alapfalai kerültek elő. A hajó északi oldalát ezután teljes hosszában egy „mellékhajóval” toldották meg, a középkori épülethez nehezen illeszkedő modern stílusban.
Egyház-látogatási jegyzőkönyvek beszélnek a Mindenszentek-templomról. 1674-ben düledezőfélben találta a vizitáló, 1698-ban és 1713-ban romos állapotban volt. 1733-ig felújították, az évben jó állapotúnak írták le, akkorra készülhetett el külső falának színes kváderfestése, amelyet szintén restauráltak. 1756-ban sík mennyezetű hajóról és boltozott szentélyről szól a jelentés; az új, kétszakaszos csehsüveg hajóboltozat 1780-ból származik. Ritka és különleges szépségű a templom barokk kori szószékoltára, amelyet Szűz Mária tiszteletére szenteltek fel.
A templomkertben két kőkeresztet is állítottak a Megváltó és a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére. Az egyik 1789-ben készült, a másikat 1890-ben Dávid Ferenc és neje, Bán Irma adományából emelték. A sekrestye falán bronz emléktábla emlékeztet az 1957-ben – kommunista bűnözők által – meggyilkolt fiatal pap, Brenner János áldozatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.