Berlini figyelmeztetés

Sebestyén Imre
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasított pristinai lépés. A koszovói szerbek képviselői – feltehetőleg belgrádi sugallatra – elutasították a pristinai kormány bejelentett, ötmillió eurós támogatását a szerbek lakta észak-koszovói részek integrálására. A pénzt a mitrovicai, zvecsani, leposzavicsi és Zubin Potok-i infrastruktúra fejlesztésére fordítják. Az itt élő szerbség túlnyomó többsége nem ismeri el a független Koszovó hatóságait. Az említett járásokban a koszovói függetlenség kikiáltása ellenére továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben. (S. I.)


Koszovó függetlensége realitás, amelyet megerősített a hágai Nemzetközi Bíróság véleménye is, s ezt Szerbiának el kell fogadnia – jelentette ki tegnap Belgrádban a balkáni körúton tartózkodó Guido Westerwelle német külügyminiszter. Szerinte Délkelet-Európa térképét már megrajzolták, s az végleges. Hozzátette még, hogy van lehetőség Belgrád és Pristina közvetlen tárgyalásaira, de annak színhelye – mint hangoztatta – Brüsszel legyen, ne pedig New York. Arra igyekezett rávenni Szerbiát, hogy álljon el a Koszovóra vonatkozó ENSZ-határozattól. A német diplomata balkáni körútja során tegnap Belgrádban tanácskozott a szerb vezetőkkel, köztük Borisz Tadics államfővel, és a parlamenti pártok elnökeivel elsősorban Koszovóról és Szerbia uniós csatlakozásáról, s e két kérdés öszszefüggéseire már világos utalásokat is tett. Westerwelle Zágrábból érkezett Belgrádba, onnan pedig még tegnap Szarajevóba utazott. Ma pedig már Pristinában tárgyal részint ugyanazokról a témákról, mint Belgrádban. Gesztusértékű, hogy a német politikus ellátogat a Gracsanica szerb kolostorba is. Természetesen nem hagyja ki a nemzetközi erőket, Prizrenben a német kontingensnél vendégeskedik. A KFOR éppen távozó, de következő parancsnoka is német tábornok.
Skender Hyseni koszovói külügyminiszter máris bejelentette, hogy Pristina átfogó diplomáciai kampány eredményeként megszerezte a támogatást az ENSZ-ben a világszervezet közgyűlése elé beterjesztendő szerb határozati javaslat ellen. Több tucat ország ígéretet tett ugyanis Pristinának, hogy szembehelyezkedik a szerb határozati javaslattal.
Lamberto Zannier, a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) vezetője közben ugyancsak találkozott a belgrádi vezetőkkel. Tárgyalásokat szorgalmazott, de az EU keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.