Bogdán bevédené magát a Boltonba

Bár labdarúgó Premier League-beli debütálása a Bolton finn kezdőkapusa, Jussi Jääskeläinen kiállítása miatt már augusztus 29-én megtörtént, múlt szombaton védett végig először egy első osztályú angol bajnokit Bogdán Ádám. S bár négyszer rezdült meg a hálója az Arsenal patinás stadionjában, elégedettek voltak vele klubvezetői. Huszonkét éves honfitársunk célja, hogy kapustársa eltiltása alatt bevédje magát a Boltonba.

Deák Zsigmond
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha véletlenül megszakadna a vonal, akkor elnézést, de vonaton ülök, most jövök vissza Londonból – kezdte a beszélgetést tegnap délutáni érdeklődésünkkor Bogdán Ádám, a Bolton Wanderers magyar kapusa. – Az Arsenal elleni meccset ugyanis megnézte az édesapám és az öcsém, s velük töltöttem az éjszakát a fővárosban.
– Jól megszervezte, hogy a családtagjai élőben lássák első angol bajnokiját, amelyen kezdőként játszik!
– Nem egészen így történt, már azelőtt megvolt a jegyük, hogy kiderült volna, én fogok védeni az Arsenal ellen. Persze így még nagyobb élménnyel gazdagodtunk. A Bolton pályáján már debütáltam, de kezdőként az egyik legszebb stadionban, parádés pályán klasszis csapat ellen szerepelhettem a Premier League-ben, megvalósult a gyerekkori álmom.
– Tehát nem a spanyol, az olasz vagy a brazil, hanem éppen az angol futball számított a kedvencének?
– Pontosan. Annak idején – ez úgy hangzik, mintha már nagy öreg lennék – még nem közvetítették az angol meccseket, én a BBC-n vagy valahol máshol láttam először ilyesmit, s azonnal megfogott a szenzációs hangulat, az iszonyatos hajtás s hogy olyan közel van nézőtér a pályához. Akadnak még zseniális bajnokságok, s szívesen védenék azokban is, ám ettől még igaz, hogy a Premier League számított a nagy célnak. Ha a kezdetekkor mondták volna, hogy sikerül elérnem, biztosan nagyot ugrok, és azonnal futok két kört a Vasas-pálya körül. Aztán tíz évet keményen dolgoztam érte, s pályafutásom egyik lépcsőfoka lett.
– Hogy látja, felbukott benne, vagy túllépett rajta? Elvégre kapott négy gólt, de akadt több bravúrja is.
– A csalódás és az öröm között mozog a lelkiállapotom, hiszen, mint az előbb is mondtam, elértem a célom, kezdőként léptem pályára az angol bajnokságban, s volt több fontos védésem. Viszont vesztettünk, és négy gólt kaptam, igaz, egyikért sem hibáztatott senki. Én sem magamat, legfeljebb a harmadiknál érzem úgy, hogy talán háríthattam volna, de nagyon jó megoldást választott Song, odabökött a labdának, ami elsurrant a nyakam mellett.
– Ki tette önre a legnagyobb benyomást az ellenfél klasszisai közül?
– Fabregast közelről nézni óriási élmény, hihetetlen a labdabiztonsága, s ahogy osztogat, Arsavin és Samah pedig kiválóan mozog elöl. Azért az orosznak elkaptam egy ziccerét, s a másikba is beleértem, bár a bíró nem vette észre.
– Pályafutása furcsa fintora, hogy a Vasasnak nem kellett, így került Vecsésre, majd onnan egy huszárvágással Angliába, ahol a jelek szerint egészen jól muzsikál. Ennyire nem értettek a Fáy utcai szakemberek a focihoz?
– Ezt nem mondanám, hiszen tizenhét évesen felkerültem a felnőttek közé, de akkoriban Németh Gábornak jól ment a játék, s én csak edzőmeccseken állhattam a háló elé, harmadik számú kapusként számítottak rám. Ekkor Pisont István hívott Vecsésre, az NB II-be, s ez jelentette karrierem fordulópontját. Sokat és tényleg jól védtem, Róth Anti bácsi meghívott az U21-es válogatottba, s a Bolton felfigyelt rám. Kijöhettem Angliába, ahol újra bizonyítanom kellett, úgy néz ki, sikerült. Visszatérve a Vasashoz, talán nem működött annyira jól a tehetségápolás, de akkoriban pluszmotivációt adott, s azóta csak jól jártam a pályafutásom alakulásával.
– Kérdés, mi lesz a folytatás. Angliai kapustársai közül Fülöp Márton, Gulácsi Péter és Kurucz Péter sem ragadt meg egyelőre a Premier League-ben.
– Jó a megítélésük, elégedettek velük, Fülöp Marcit direkt Roy Keane hívta az Ipswichbe, mert már korábban megismerte a Sunderlandben. Sem én, sem mondjuk „Gula” nincs elkésve, persze ha egy-két év múlva sem védünk, akkor már el kell gondolkodni a folytatásról. Nekem még egy évig szól a szerződésem a Boltonnál, további két mérkőzésemen, az Aston Villa elleni bajnokin és a Burnley elleni kupameccsen olyan teljesítményt szeretnék nyújtani, hogy Owen Coyle menedzser nehéz helyzetbe kerüljön: visszaállítsa-e eltiltása lejártával Jussi Jääskeläinent, vagy bent hagyjon engem. Egyébként a Burnley után a Manchester Uniteddal játszunk, arra megint jön ki a család, ezt akár jó előjelnek is vehetjük.
– Milyen mértékben számol a válogatottsággal? Kapusposzton nem biztos, hogy Király Gáboré a jövő, viszont annak idején ő is fiatalon robbant be a nemzeti csapat kapujába.
– Így van, ha jól tudom, a Herthába elődje sérülése miatt került be, s aztán ott ragadt, ez adta meg az alapot a beválogatásához. Tehát most is ez lehet a recept: előbb játéklehetőséget kapni a klubomban, majd kopogtatni a válogatott ajtaján. A szívügyem ez, szeretném látni a jövőmet címeres mezben.

Anglia, 4. forduló: Everton–Man. United 3-3, Arsenal–Bolton 4-1, Fulham (Gera 30. perc, be)–Wolverhampton 2-1, Man. City–Blackburn 1-1, Newcastle– Blackpool 0-2, West Bromwich–Tottenham 1-1, Ham United–Chelsea 1-3, Wigan–Sunderland 1-1, Birmingham–Liverpool 0-0, Stoke City–Aston Villa ma. Az élcsoport: 1. Chelsea 12 pont, 2. Arsenal 10., 3. MU 8.
Németország, 3. forduló: Hoffenheim– Schalke 2-0, Dortmund–Wolfsburg 2-0, Hamburg–Nürnberg 1-1, Mönchengladbach–Frankfurt 0-4, Freiburg–Stuttgart 2-1, Hannover–Leverkusen 2-2, Bayern M.–Bremen 0-0, Mainz (Szalai 62. perc, be)–Kaiserslautern 2-1, Köln–St. Pauli 1-0. Az élcsoport: 1. Hoffenheim 9 (7-1), 2. Mainz 9 (8-4), 3. Hamburg 7.
Olaszország, 2. forduló: Catania–Parma 2-1, Genoa (Rudolf 79. perc be)–Chievo
1-3, Juventus–Sampdoria (Koman 58. perc le) 3-3, Lazio–Bologna 3-1, Lecce–Fiorentina 1-0, Brescia–Palermo 3-2, Cagliari–Roma 5-1, Cesena–Milan 2-0, Internazionale–Udinese 2-1, Napoli–Bari lapzárta után. Az élcsoport: 1. Chievo 6, 2. Cagliari 4 (5-1), 3. Sampdoria 4 (5-3).
Spanyolország, 3. forduló: Barcelona– Alicante 0-2, Real Madrid–Osasuna 1-0, Bilbao–Atlético M. 1-2, Valencia–Santander 1-0, Getafe–Levante 4-1, Gijón–Mallorca 2-0, Zaragoza–Málaga 3-5, Villarreal– Espanyol 4-0, Sevilla–Deportivo lapzárta után. Az élcsoport: 1. Atlético M. 6
(6-1), 2. Valencia 6 (4-1), 3. Real Madrid 4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.