Börtönnel sújtanák a távolmaradókat

Szilágyi Richárd
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki önhibájából távol marad egy parlamenti albizottság meghallgatásáról, hamis vallomást tesz, a bizottság munkáját befolyásolja, vagy meghiúsítja, azt két évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni a Jobbik hétfőn benyújtott törvénymódosítása szerint. A Gaudi-Nagy Tamás jegyezte javaslat arra is kitér, hogy ha ezt a cselekményt hivatalos személyként – például országgyűlési képviselőként, illetve hatósági személyként – vagy jogtalan haszonszerzés céljából követik el, akkor három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatná a bíróság. Egy év börtön lenne a büntetésük azoknak, akik arra szólítanák fel az érintett meghívottakat, hogy ne menjenek el a meghallgatásokra. Gaudi-Nagy Tamás lapunknak azt mondta, hogy a módosítással „az Országgyűlés tekintélyét és a népakarat érvényesülését” kívánják megvédeni. A jobbikos politikus kérte, hogy az indítványt a Ház kivételes eljárásban, sürgősséggel tárgyalja, ehhez azonban kellene a kormánypártok támogatása is. – Ha október negyedikén döntene az Országgyűlés a „lex Gyurcsányról”, akkor az újabb meghívás elutasítása esetén a volt miniszterelnök már bűncselekményt követne el, míg a MSZP „felbujtó” magatartása akár a párt feloszlatásához is vezethetne – nyilatkozta lapunknak Gaudi-Nagy.
Ismert, hogy a múlt héten sem Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, sem Szilvásy György volt titokminiszter nem jelent meg a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt. A Jobbik szerint a távolmaradók az MSZP felszólítására nem mentek el az ülésre. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke egyetért azzal, hogy az ilyen típusú alkotmánysértés ne lehessen szankció nélküli jogsértés, és emlékeztetett arra a májusi javaslatra, amely szerint a távolmaradókat – hasonlóan a vagyonnyilatkozati kötelezettségüket megszegőkhöz – képviselői joguk korlátozásával sújtanák. A kormánypárti politikus egyetért Gaudi-Nagy Tamással abban, hogy a szabadságvesztés nem egyedülálló szankció Európában, de kevés esélyét látja annak, hogy támogatni fogják a Jobbik ez irányú javaslatát.
– A Fidesz frakciója még nem alakította ki végleges álláspontját, de valamilyen formában meg kell oldani ezt a kérdést. Ez lehet a bizottság bírságolási jogának kiterjesztése, pénzbüntetés vagy a házszabály újragondolása is – mondta lapunknak Gulyás Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.