Cégeltüntetők keleten

Bizonyos megyékben az országos átlagnál jóval több felszámolási eljárást indítottak az elmúlt két évben. Szakértők az úgynevezett cégeltüntetők tevékenységét sejtik a jelenség hátterében.

Jakubász Tamás
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétséges elsőséget ért el egy friss kimutatás szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A Feketelista.hu internetes oldal tegnap arról számolt be, hogy az elmúlt két évben északkeleti megyénkben kiugróan sok felszámolási eljárást indítottak meg. A mögöttünk hagyott két esztendőben Szabolcsban hozzávetőleg húszezer vállalkozás tevékenykedett, amelyek 12,5 százaléka, vagyis 2500 cég jutott a felszámolás sorsára. Az adat önmagában is megdöbbentő, de még árnyaltabb képet kapunk, ha megvizsgáljuk az ország más pontjain rögzített értékeket. Budapesten nagyjából negyedmillió társaság működik, amelyek négy százaléka – majd tízezer vállalkozás – ellen indult az elmúlt két évben felszámolás. A Feketelista.hu adatbázisa szerint az országos átlag öt százalék körül mozog.
Szakértőknél arról tudakolóztunk, mi lehet az oka annak, hogy éppen a gazdaságilag kevésbé fejlett Szabolcs megyében indult a legtöbb vállalkozásmegszüntető eljárás. Egyesek szerint részben azért, mert az úgynevezett cégeltüntetők az ország keleti felében, főleg Szabolcsban, Nógrádban és Borsodban ténykednek. A cégeltüntetés menetét egy megtörtént eset szemlélteti. Egy fővárosi, korábban jól menő vállalkozás nehéz helyzetbe került, adósságokat halmozott fel. Üzletfelei az addigi jó kapcsolatra tekintettel nem kezdeményezték azonnal az érintett társaság felszámolását – hittek az ügyvezető későbbi fizetésről szóló ígéreteinek. Ám idővel az ügyvezető nem válaszolt hívásaikra, s ekkor kiderült: a korábban a fővárosban székelő társaság Szabolcsba költözött. Eközben a tulajdonos személye is megváltozott: egy idős, vagyontalan személyé lett a korábban tízmilliókat forgató vállalkozás.
Szakemberek arra hívták fel a figyelmet: bárki könnyedén megszabadulhat eladósodott cégétől. Nem kell mást tennie, mint hogy felkeres egy cégeltüntetőt, aki pár százezer forintért napok alatt munkanélküliek, esetleg hajléktalanok nevére íratja a vállalkozást. A szerencsétlen sorsú személyek húsz-harminc ezer forintot kapnak azért, hogy a szükséges dokumentumokat kézjegyükkel ellássák, ami után a hitelezők bottal üthetik a pénzük nyomát. Tapasztalatok szerint nem ritka, hogy az ország keleti megyéiben élő, munkával, vagyonnal nem rendelkező emberek válnak egy-egy adósságban fuldokló társaság tulajdonosává, ami részben akár magyarázatot is adhat arra, hogy miért éppen ezeken a területeken emelkedett meg a felszámolás alá került cégek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.