Dinnye- és fatolvajok rács mögött

Kilenc embert helyeztek szabálysértési őrizetbe egyetlen nap alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A termény- és fatolvajok korábban akár meg is úszhatták volna a felelősségre vonást, a vonatkozó jogszabály módosítása után azonban most elzárásra is ítélhetik őket. Bár a szabálysértési törvény szigorításának több kritikusa is akadt, termelők és járőrök is jó eszközt látnak benne a kis értékre elkövetett bűncselekmények ellen.

Nagy Ákos
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét embert ért terménylopáson egy nagycserkeszi gazda hétfőn délután. A tolvajok összesen 234 kiló dinnyét szedtek le 14 ezer forint értékben – közölte lapunkkal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Fülöp Gergely elmondta, az elkövetőket a nyíregyházi járőrök elfogták, s most szabálysértési őrizetben várnak arra, hogy gyorsított eljárásban csütörtökön bíróság elé kerüljenek. Ezzel egy időben a rendőrök Tiszadobon is tetten értek két helybélit, akik kerékpárjukon egy-egy óriási farönköt toltak. Az eljárás kiderítette, hogy az erdészet tulajdonában lévő fákat darabolták össze engedély nélkül. Azóta ők is őrizetben vannak.
Ismeretes, hogy a szabálysértési törvény a 20 ezer forintos értéket meg nem haladó bűnesetek szankcionálását korábban az elkövetők lakhelye szerint illetékes jegyző hatáskörébe utalta, de a kisstílű tolvajoknak komolyabb büntetésre nem kellett számítaniuk. A kormány éppen ezért javasolta a vonatkozó jogszabály módosítását. A tervezetet nagy többséggel szavazta meg az Országgyűlés, s ezzel a kis értékre elkövetett lopások és számos más bűncselekmény felderítésére kötelezte a rendőrséget. Az új jogszabály lehetővé tette a felnőtt elkövetők esetén a legalább egy nap, de legfeljebb 60 nap tartalmú elzárás kiszabását. Halmazat esetén azonban a büntetés kilencven nap is lehet. A fiatalkorúak kiváltságos helyzete is megszűnt augusztus közepén. Esetükben csupán a tételek változnak 30, illetve 45 napra.
Emlékezetes, hogy a szigorításnak számos bírálója is akadt. Jogvédő szervezetek és kriminológusok is hangot adtak véleményüknek, amely szerint az elzárás – főleg a fiatalok körében – nem célravezető. Mindez csak felerősödött, amikor szeptember elején három 15 éves lány került a fogdába, amiért egy üzletből néhány bizsut próbáltak elcsenni. A Belügyminisztérium (BM) szerint azonban nincs „játékból elkövetett” vagy „kis” lopás. Mindenkinek, még a fiatalkorúaknak is meg kell tanulniuk, hogy a tetteik következményekkel járnak – mondták lapunknak a tárca sajtóosztályán. A BM úgy véli, hogy a jogszabály-módosításra szükség volt, hiszen vidéken szinte mindennaposakká váltak a termény- és falopások, míg a városokban sokan az értékhatár alatti lopásokra „szakosodtak”.
Egész brigádok lopják a kukoricát, leginkább orgazdák megrendelésére – panaszolta Németh József, a Tolnai Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, akinek Fácánkerten vannak takarmányraktárai, telephelyei. Elmondta, ő már éppen beletörődött: attól lopnak, akitől van mit. Eddig felesleges volt feljelentést tenni. Pócs János pedig minden szezonban körülbelül félmillió forintot kénytelen a harminchektáros jászapáti dinnyeföldjének őrzésére költeni. Egyenruhás, kutyás őrökkel felügyelteti a terményt – ennek hamar híre ment, így nem nagyon próbálkoznak a tolvajok. A rendkívüli összeg azonban jelentősen megnehezíti a talpon maradást az amúgy is kemény körülmények között, de a lopások megelőzésére és az elrettentésre szükség van – nyilatkozta lapunknak a termelő. Százával sorolhatná a hasonló történetek – közölte Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára, aki szerint éppen ezért üdvözölte az agrárium az új, szigorú jogszabályt. – Most, hogy már rács mögé kerülhetnek a tolvajok, bízunk benne, hogy kétszer is meggondolják, ellopkodják-e a termést – mondta a főtitkár. – Ha 10-20 százalékkal csökkennek a szabálysértések, akkor az már egy nagy lépést jelent előre.
A megyei rendőr-főkapitányságoknál egyelőre hiába érdeklődtünk, statisztikákról, tapasztalatokról még nem kívántak nyilatkozni. Lapunk megkeresésére egy tolnai járőr elmondta, örül a törvénymódosításnak, mert szerinte a tolvajok elriadnak majd a termény megdézsmálásától, ha az elzárásoknak híre megy. Hangsúlyozta azonban: kevés a rendőr ahhoz, hogy minden bűnözőt tetten érjenek. Egy másik rendőr egy fiatalkorú prostituált történetét idézte fel: a jogszabály-módosítás után most már őt is őrizetbe vehették, s a lány a fogda láttán komolyan elgondolkodott, azóta tisztes munkát keres.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.