Egy fahíd meg a világűr

A ludányhalásziak annak idején Egri János televíziós műsorából tudták meg, hogy településük <br />Közép-Európa leghosszabb faluja, de azóta sem tudtak mit kezdeni marketinglehetőségükkel. Közben a község egyik szerény lakójáról kisbolygót neveztek el.

Varga Attila
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig attól félek, ha ismeretlen ember nyit be a polgármesteri iroda ajtaján, hogy most fogják számon kérni rajtam, miért írtuk ki a falu határát jelző táblákra, hogy Ludányhalászi Közép-Európa leghosszabb faluja – rezzen öszsze Kovács Imre, az Ipoly folyó völgyében nyújtózó település polgármestere. Aztán felvilágosít: tíz-egynéhány évvel ezelőtt hangzott el Egri János Kérdezz-felelek televíziós kvízműsorában az a kérdés, hogy melyik település Közép-Európa leghosszabb faluja, amelyre Ludányhalászi volt a helyes válasz.
– Polgármester elődöm is látta a műsort, elcsodálkozott, és nagyon helyesen úgy gondolta, ha ez így van, akkor ezt jeleznünk kell a faluba érkezőknek is, így került ki a címeres felirat a falu két végére. Egri János műsorainak kérdéseit az adott téma szakértői állították össze, így nem vitatkoztunk a tényekkel. Évek tapasztalata: az átutazók egy része csak azért áll meg a faluban, hogy a rekordhosszúságról érdeklődjön a vegyesboltokban vagy a polgármesteri hivatalban. Tehát van ereje a kiírásnak. Előnyöket kellene ebből kovácsolnunk, talán a jövőben sikerül. A legközelebbi falunapon táblától tábláig meghirdetett futóversenyt tartunk, vagy az is lehet, hogy megsütjük Közép-Európa leghoszszabb palacsintáját. Az előbbire a feleségem a garancia, aki maratoni futó, a kisebbik, településszervező szakon tanuló gyermekem pedig egy ideje ötletelésbe kezdett – bizakodik a faluvezető.
– Az internetes fórumok szerint hat-hét kilométer hosszú a falu, de ténylegesen mekkora lehet ez a táv?
– Meg nem mondom pontosan, hogy táblától tábláig mekkora a távolság, talán öt kilométer lehet, de az elsőbbségünket tíz év óta senki sem vitatta. Természetesen nagyon valószínű, hogy nem a mi településünk a leghosszabb, sőt valójában az is kérdés, mettől meddig terjed Közép-Európa határa – feleli a polgármester.
Ludányhalászi Budapesttől mintegy 90 kilométerre, Nógrád megye északi szegletében, az Ipoly folyó ölelésében helyezkedik el. A falu hosszának titka az Ipoly közelségében és a település történelmében rejlik. Ludányhalászi több, a folyó mellett létrejött kistelepülés egyesülésével jött létre. Halászi és Ludány a Balassák őseinek birtoka volt 1250 körül. Az 1900-as évek elején kezdett kiépülni a falu Horka elnevezésű településrésze, amely az Ipoly áradásaitól nem veszélyeztetett magaslaton létesült. Kezdetben gazdasági épületek vagy gazdaságot működtető zsellérek nyári, majd állandó lakhelye volt. Később a község fejlődésének vonzó színterévé vált. Szívesen építettek itt a fiatalok korszerű családi házakat. 1948-ban hivatalosan is összeolvadtak az addigra összeért települések, így lett közös nevük Ludányhalászi.
Nem elárvult falu, már Petőfi is megírta róla úti leveleiben, hogy Halásziban a legszebbek a főkötők, s állítólag ide udvarolt Szklabonyáról Mikszáth Kálmán is. Gondozottak az utcái, évről évre előkelő helyen szerepel a faluvirágosítási versenyben, s kitűnő turisztikai és gazdasági lehetőségei lehetnének, hiszen a világörökség részeként megismert Hollókő és az ipolytarnóci Európa-diplomás őslénytani bemutatóhelyet összekötő közlekedési út vonalán fekszik. Ráadásul a Szlovákiával határos Ipoly folyó völgye ma is az érintetlen természet jegyeit viseli magán. A tavaszi áradások jótékony hatása érezhető kiváló minőségű rétjének üdeségében, valamint a falut körülvevő tórendszer vízutánpótlásában.
Közepén jó állapotú kastély áll, építését Ráday Pál 1700-ban kezdte. Ráday középbirtokos nemes volt, művelt ember, aki 23 évesen lett Nógrád vármegye jegyzője. 1703-ban Rákóczi hűségére állt, belső titkára lett, a ludányhalásziak legendáriuma szerint neki köszönhető, hogy 1705-ben Szécsényben volt az országgyűlés. Az épület a történelem során különböző funkciókat töltött be: volt kolostor, szövetkezeti iskola, szeretetház, napjainkban pedig 170 embernek munkát adó megyei fenntartású szociális otthon. Ötvenhektáros kertje védett terület, a Bükki Nemzeti Park felügyelete alatt áll. A kastély és kertje engedéllyel látogatható.
Ez a felsorolás csupán azt példázza, Ludányhalásziban van látnivaló. Azt hihetnénk, Szlovákia és Magyarország egyidejű uniós csatlakozásával felpezsdült a turizmus, ám ennek alapvető feltétele, az Ipolyon átvezető hidak építése gyakorlatilag politikai ígéret maradt.
Az Ipolyon ugyanis a második világháború végéig 47 híd ívelt át, a visszavonuló német csapatok azonban 1944 decemberében valamennyit felrobbantották. A háború után csak a balassagyarmati és a letkési közúti, valamint a szobi vasúti híd épült meg, illetve elkészült a teljesen új bussai (Busince) vasúti híd. Az utóbbi években a beígért nyolc helyett az Ipolyon egy sem épült meg, kettőt talán rövidesen átadnak, kivitelezésük késik. Szlovákiában például évek óta tartó jogköri huzavona lassítja a terv valóra válását. Mivel nem világos a megye és a közlekedési minisztérium közötti feladatmegosztás, áll a hídépítések ügye. Ludányhalásziból nyolcvan kilométeres kerülőt kell megtenni azért, hogy az itteniek eljuthassanak a folyócska túloldalán fekvő szlovák testvértelepülésre.
– Mivel az ígéretek nem valósultak meg, 2004 májusában egy teherautó platóját fektettük a vízre, s pallók segítségével átjöhettek hozzánk testvértelepülésünk lakói, hogy közös sütéssel-főzéssel ünnepeljük az uniós csatlakozást. Természetesen a határőrök itt voltak, hivatalosan kezelték az államhatáron átkelők útleveleit. Rá egy évre olyan magas volt a folyó vízállása, hogy a két falu vezetése úgy döntött, a majálisra önerőből acélvázas fahidat építünk, amelyen gyalogosan közlekedhetünk. A híd, bár tákolmánynak minősítették, a mai napig is áll. Az elmúlt évben mindenféle vizsgálatot folytattak, s eljárást indítottak ellenem, rendőrnyomozók faggattak az irodámban, s az engedélyek nélkül épült híd miatt pénzbüntetéssel fenyegettek. Két évvel ezelőtt elegem lett az egész hercehurcából, és azt mondtam a híd miatt Budapestről ideutazott, vizsgálatot vezető rendőr ezredesnek, tettemet vállalom, ha megbírságolnak, nem fizetek, de a börtönben büszkén leülöm büntetésemet. Nos, azóta nem nyaggatnak – mondja Kovács Imre polgármester.
A híd jóvoltából fellendült a sörturizmus, de értelemszerűen a szlovák oldali kocsmákban alakult kedvezően a forgalom. Míg Ludányhalásziban rendszeres a szüreti bál, a faluból elszármazottak találkozója és az idősnap, amelyek nem bírnak jelentős turisztikai vonzerővel, a falu rekordhosszúságára sem tudtak építeni semmiféle rendezvényt. Pedig az internetet böngészve találunk a faluban két olyan embert, akik nem felejtik el megemlíteni a róluk szóló cikkekben, hogy Közép-Európa leghosszabb falujában laknak. Az utóbbi évtizedek legnagyobb magyar labdarúgósikerének kovácsáról, Sisa Tibor edzőről és Berkó Ernő amatőr csillagászról van szó, akiről kisbolygót neveztek el. Sisa Tibor annak az U19-es válogatottnak volt az edzője, amely Portugáliát és Spanyolországot legyőzve 2008-ban bronzérmes lett a csehországi Európa-bajnokságon. Sisa Tibor ízig-vérig pedagógus, aki Ludányhalásziból indulva lett sikeres és megbecsült edző, s most a kaposvári csapat vezetőedzője. Egy dunántúli lap megkérdezte tőle, hány kilométer Ludányhalászi. „A stadiontól a faluvégi kápolnáig: 292” – felelte.
Szabad idejében a távolságok bűvöletében él Berkó Ernő vállalkozó, az ország talán legeredményesebb amatőr csillagásza. A legutolsó magyar szupernóvát ő fedezte fel saját készítésű távcsövével 1999 májusában. Úgynevezett kettőscsillag-észleléseinek se szeri, se száma, 2002-ben pedig egy majd három kilométer átmérőjű kisbolygót neveztek el róla.
Berkó Ernőt Szécsényben érem el, ahol három társával együtt csomagológépeket készítő vállalkozást üzemeltet. A férfi Szegeden született, a szakközépiskola elvégzése után az orosházi üveggyárban helyezkedett el, ahol bekapcsolódott a csillagászati szakkör munkájába. Hamarosan a kemencék közelében találta magát, amint épp távcsőtükörkorongok öntésében segédkezik. A nyolcvanas évek közepén a meteorészlelések érdekelték, 2600 meteorpályát rajzolt be és mért ki. Miután szembesült a módszer pontatlanságával, rendszeres meteorfényképezésbe kezdett, melynek során mintegy 100 meteor nyomát rögzítette. Elsőként használt itthon úgynevezett forgószektort, amelynek segítségével – a megszaggatott meteornyomok vizsgálata révén – megállapítható egy-egy meteorfelvillanás időtartama.
Berkó Ernő elektroműszerészként 1987-ben egy akkor induló szécsényi téesz melléküzemágánál kapott kedvező állásajánlatot, ezért költözött családjával Ludányhalásziba.
Idézek a National Geographic 2007. januári számából: „A 2002 BO ideiglenes jelölésű kisbolygót Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna (Szegedi Tudományegyetem) fedezte fel 2002. január 16-a rendkívül jó átlátszóságú éjjelén az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete piszkés-tetői 60 cm-es Schmidt-teleszkópjával. A felvételeken alig 20,5-21 magnitúdós, mindössze 2-3 km átmérőjű égitest a fő kisbolygóöv belső részén kering, 3,71 év alatt kerüli meg a Napot. Mivel kedvező esetben sem fényesedik 17,5 magnitúdó fölé, észlelése csak fotografikus úton lehetséges.” A 2002 BO jelölés az 1999by jelű szupernóvát és több mint 160 kettős csillagot felfedező Berkó Ernő vezetéknevének szélső betűire utal – tájékoztat a közlemény.
– Milyen messze van tőlünk ez a bolygó?
– A 95 179-es sorszámú, Berkó nevet kapott kisbolygó három kilométer átmérőjű. A nagyobb átmérőjűeket már korábban felfedezték, a távcsöves technikai fejlődés később lehetővé teszi az ennél kisebb bolygók felfedezését is. Főöv közeli kisbolygó a Jupiter és a Mars közötti övezetben. Amikor legközelebb van hozzánk, 130 millió kilométerre lehet, amikor legtávolabb, akkor mintegy 500 millió kilométerre.
– S az ön kettős csillagai milyen messzire vannak?
– Viszonylag közel, a mi tejútrendszerünkben: 100 és 1000 fényévre található csillagokat tanulmányozok.
Berkó Ernő korábban a falu széléhez autózva rendszeresen ellenőrizte a vízszintes átlátszóságot: látszik-e a Mátra a dombok fölött, és ha látszik, mennyire tisztán. Ugyanis a távoli hegyek láthatósága sok mindent elmond arról, hogy milyenek a következő éjszaka kilátásai. Meg is lepődött, amikor egyszer csak azt olvasta az útjelző táblán, hogy Ludányhalászi Közép-Európa leghosszabb faluja. Egy ideig még cipelte távcsövét a falu határának különböző pontjaira. Ma már csak a kertjéből figyel. Tizenvalahány éve lebetonozta a kertben kétméteres nagyságú, harmincöt centiméteres optikájú távcsövét, amelyet letolható tetejű műanyag bura véd az időjárás viszontagságaitól.
Épp itt volna az ideje, hogy utánanézzünk, igaz-e, hogy a mi falunk a leghosszabb – visszhangzik a fülemben a polgármester által feltett kérdés. De hogyan? A kerítésekre kiaggatott műanyag ételhordók jelzik, hamarosan jön a szociális szolgálat autója, lassan itt az ebédidő.
Én lemértem Ludányhalászi hosszát: 4,2 kilométer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.