Érdekegyeztetés – tiszta fejjel

Vasvári Éva
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután kinyílik az aréna kapuja, s a küzdőtéren felsorakoznak a bajvívók csapatai. Nem tudni, lesz-e látványos ütközet, mindenesetre erőiket összemérik, s készülve a majdani nagy tusákra, megcsattogtatják fegyvereiket. Hónapok óta érlelődik e találkozás, s – talán nem véletlenül – a küzdő felek némelyike kemény szavakat hallat, hátha nyomást gyakorolhat ellenlábasára, s esetleg a nagyérdeműt is felcsigázhatja. Nos, ezek az előjelek azt sejtetik, hogy a kormány, a munkavállalók és a munkaadók részvételével mára öszszehívott Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) első ülése és a későbbi folytatás nem lesz könnyű menetelés. A mai debütálást azért is nagy figyelem övezi, mert utoljára május elején ült össze az OÉT; az új kormánnyal ma először.
Előzmények persze voltak. Az első csörte néhány hete lezajlott, amikor a szakszervezetek és a munkaadók érdekképviseletei „levelező tagozatos ötletelésnek” nevezték a kabinet azon kérését, hogy a partnerek írásban tegyenek javaslatokat az érdekegyeztetés jövőbeni megújítására. E munkáltatói és munkavállalói javaslatok nem készültek el, viszont a kormány gőzerővel dolgozott – és dolgozik – az emberek életét és közérzetét javító programokon. Mert bár a kabinet nem kért száz napot, de eleget akar tenni választási ígéretének, s érdemi lépésekkel kívánja jelezni, hogy a nemzeti együttműködés jegyében nemcsak céljaiban, de cselekedeteivel is szolgálja – mások mellett – a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit is.
Mintha mindez elkerülte volna némely szakszervezet figyelmét; az utóbbi időben egyikük-másikuk igencsak türelmetlenkedni kezdett. Különösen a Borsik János nevével jegyzett Autonóm Szakszervezeti Szövetség ütött meg kemény hangot, azt üzenve, „fogy a türelem”, azaz mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni és érdemi vitát nyitni a bérekről, az adóváltozásokról és a költségvetésről. Szakszervezeti megszólalások itt és ott, nyilatkozatok a tévében és a sajtóban: az embernek az az érzése támadt, hogy némely, az előző szocialista kormánnyal oly nyájas és lojális szakszervezet mintha máris ellenségként, nem pedig partnerként tekintene a kabinetre.
Természetesen senki sem vitatja, hogy az OÉT a hazai érdekegyeztetés fontos konzultatív testülete, a szélesen értelmezett munkaügyi kérdések megvitatásának kitüntetett színtere. Tudja ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is, aki, eleget téve kötelezettségének, összehívta a grémiumot.
Fölöttébb visszatetsző viszont, hogy némely szakszervezeti megszólalásból kísértetiesen viszszaköszön a szocialisták riogatása. Arcátlan, ahogyan az MSZP-sek díszes csapata az OÉT öszszehívását kommentálta. Azt fejtegették, hogy a nemzeti együttműködés fabatkát sem ér, ha a munkavállalók és a munkáltatók képviselői nem mondhatják el véleményüket az őket érintő döntésekről. (Ugyan már, miért ne mondhatnák el?) S szemérmetlenül még azt is hozzátették, „a Fidesz–KDNP-kormány az elmúlt hónapokban bőven tett róla, hogy legyen miről beszélgetni.” Mondják ezt ők, akik regnálása megalázó kiszolgáltatottságot hozott a munkavállalók, s teljes bizonytalanságot a munkaadók számára. Még jól emlékezhetünk azokra az OÉT-ülésekre, amikor Gyurcsány fűt-fát ígért a szociális partnereknek, aztán beindította a lepusztuláshoz vezető úthengert, s ezt bizony lenyelték azok a szakszervezetek – tisztelet a kivételnek –, amelyeknek híresen-hírhedten erősek a szocialista gyökereik. S azt sem haszontalan megemlíteni, hogy az előző kormány idején hihetetlenül drágán és pazarlón működött az OÉT; a horribilis kiadások lefaragásáért és a hatékony működésért most nyilvánvalóan átalakításra szorul a rendszer.
De legfőképpen az a kívánatos, hogy az érdekegyeztetés – a nemzeti együttműködés jegyében – az értelmes párbeszéd helyszíne legyen, s színjáték és pártoskodás nélkül tiszta fejjel teljesítse hivatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.