Fiktív bizonyítékok?

Csibra Tibor
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőrendű vádlott egész napos vallomásával folytatódott tegnap a Pest Megyei Bíróságon annak a társaságnak a büntetőpere, amelynek tagjait az öt évvel ezelőtti, a budaörsi Tescónál elkövetett rablótámadással és egy sor hasonló bűncselekménnyel vádol az ügyészség. Az elsőrendű vádlott korábban jelezte, hogy észrevételeit nyilvánosságra kívánja hozni, mert – szerinte – súlyos igazságtalanságokat, több esetben bűncselekményeket követtek el a nyomozó hatóságok, miután őrizetbe vették és több rablótámadással gyanúsították meg.
S. Péter az ellene és társai ellen, előre kitervelt emberölés kísérlete miatt indított perben az ügyekben eljáró Központi Nyomozó Ügyészség kizárását kérte Fazekas Ágnes tanácsa előtt. A terhelt szerint a rendőrség és a vádhatóság együtt alkottak fiktív bizonyítékokat ellene. Panaszait rendre olyanok vizsgálták ki, akik szerinte a csalások, okirat-hamisítások elkövetői. Több olyan észrevételt is benyújtott az ügyészségnek, amelyekre három év alatt még visszajelzést sem kapott. A 38 éves, teológiai végzettségű, jogot és pszichológiát tanult S. Péter vádbeszédet intézett az ügyészség és a rendőrség ellen, s az igaztalanul meghurcolt Kaiser Edééhez hasonlította sorsát. A tegnapi tárgyaláson bemutatta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerinte cáfolják, hogy részt vett egy öt évvel ezelőtti rablótámadásban. Emlékezetes, 2005 januárjában három fegyveres csapott le Érden egy pénzszállító autóra, a merénylők kétszer meglőtték a kísérőt, aki maradandó egészségkárosodást szenvedett. Golyózáport zúdítottak a páncélkocsiban ülő sofőrre is, de őt nem érték el a lövedékek. S. Péter azt állította, hogy a támadáskor Bécsben volt feleségével és barátjával. A rendőrségi nyomozás bekérte a férfi és az akkor a társaságában lévők mobiltelefonjainak cellainformációit. A nyomozó hatóság szerint ezek azt bizonyítják, hogy S. Péter lehetett az egyik elkövető, mert az adatok alapján nem járt Ausztriában. A terhelt erre kikérte a szolgáltatótól a teljes listát, amelyből kiderült, hogy a nyomozók csak az állításukat alátámasztó részeket emelték ki, miközben a vádlott valóban Bécsben járhatott. S. Péter a bíróságnak mellékelte azt az észrevételt is, amelyben a mobilszolgáltató tett panaszt a rendőrségi eljárás szabálytalanságai miatt. Az Ausztriában dokumentált telefonhívásokra korábban már felhívta az ügyészség figyelmét egy bíró, de a vádhatóság másfél éve neki sem válaszolt a felvetésekre. A nyomozáskor a vádlott poligráfos vizsgálatot kért maga ellen, de azt nem végezték el rajta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.