Kétes múltú roma jelöltek

Azután, hogy a Lungo Drom óriási fölényt szerzett a jelöltállításokon a helyi cigány kisebbségi választásokra, a vetélytársak között máris felerősödött a vita, milyen szövetségi hálókkal és hogyan akadályozzák meg, hogy később ez a Fidesszel szövetséges roma szervezet adhassa az Országos Cigány Önkormányzat elnökét.

Joó István
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány megelőzte a Jobbikot. Eredetileg nem a Jobbik, hanem Gyurcsány Ferenc korábbi MSZP-s miniszterelnök felvetése volt az, hogy a roma integráció útja a bentlakásos oktatási-nevelési intézményeken át vezet – emlékeztettek egyes radikális internetes portálok a hét végén. Az MSZP.hu-n és a Demos.hu-n valóban nyomon követhető: 2004 decemberében Gyurcsány Ferenc az Országos Cigány Önkormányzat rendezvényén, a Parlamentben vetette fel a roma gyerekeknek szánt bentlakásos óvodák, iskolák tervét, amelyet 2005 végén a Demos Magyarország és a Policy Network közös konferenciáján újra megszellőztetett. Vona Gábor Jobbik-elnök sokat támadott szeptember 10-i felvetése „csak” általános iskolás kortól javasol hasonló kollégiumi formát.


A szeptember 3-án lezárult kisebbségi jelöltállítások és helyszíneik alapján valószínűsíthető, hogy a Lungo Drom nagyobb arányú győzelmet arat a helyi cigány önkormányzati képviselőválasztáson, mint 2006-ban. Ismert, hogy akkor ez a jobboldali szervezet csak kis fölényt tudott elérni, s így az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökválasztásán a baloldali Kolompár Orbánnak, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) elnökének sikerült néhány képviselő átcsábításával elnyernie az elnöki posztot Farkas Flórián Lungo Drom-vezetőtől. Ezúttal azonban két és félszer több jelöltet állított a Lungo Drom az MCF-nél. A Farkas Flórián-féle csapatban 4039 képviselő-aspiráns indul 894 kiírt helyi választáson.
Ezzel szemben Kolompár Orbán jelenlegi országos cigány önkormányzati vezetőnek – aki elsőrendű vádlott egy három ügyet magában foglaló kecskeméti büntetőperben – mindössze 1625 MCF-es jelöltet sikerült állítania 383 településen. Kolompár tudomásunk szerint továbbra is reménykedik az OCÖ-elnöki poszt megtartásában, bár az MCF széteshet azt követően, hogy októberben folytatódik elnökük büntetőpere.
A helyi jelöltállítások harmadik helyezettje egy alkalmi szövetség, amely magában foglalja Makai István Roma Polgári Tömörülését, az első fokon csalásért elítélt, balliberális Dancs Mihály Roma Polgárjogi Mozgalmát és azt a Cigány Szervezetek Országos Szövetségét, amelynek elnöke, Dógi János az MSZP roma tagozatát is vezeti. Ez a zömében balliberális hátterű hármas szövetség azzal kíván éket verni a jobboldali romák közé, hogy OCÖ-elnökként látná szívesen Aba-Horváth Istvánt, a Lungo Drom korábbi Hajdú-Bihar megyei elnökét. Aba-Horváth ellen egyébként 2008 nyarán vádat emeltek 22 millió forint foglalkoztatási közpénzzel öszszefüggő sikkasztás miatt. Ugyancsak OCÖ-elnök szeretne lenni Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki Neo-Drom néven alapított kisebbségi szervezetet. Jelölői nem értek el számottevő eredményt, így Mohácsi abban reménykedik, hogy valamelyik „befutó” nagy szervezet a listájára veszi roma polgárjogi harcos múltja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.