Kis gyilkosok

Ludwig Emil
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hajdúnánási iskolás fiú – az egyikük tizennégy, a másik tizenhat éves – két héten át azt tervezgette, hogyan fognak végezni a barátjukkal. Az áldozatnak kiszemelt srác szintén csak tizenhat éves volt. A fiúk végre is hajtották az általuk meghozott halálos ítéletet, megölték a társukat. Elmentek hármasban fürödni a város szélén húzódó Keleti-főcsatornába, egy ideig úszkáltak, ugráltak a vízbe, majd az egyikük orvul, hátulról közelítve elvágta az áldozat torkát. Hogy biztosak legyenek a dolgukban, a hátába döfték a 32 centis kést, markolatig. Azután szépen hazamentek.
Az esetet vizsgáló rendőrtiszt elmondta a sajtótájékoztatón, hogy szerinte és a nyomozásban részt vevő munkatársai szerint a fiúk egyáltalán nem fogják fel a tettük súlyát. Ugyanezt lehetett hallani egy pár éve történt, kísértetiesen hasonló eset kapcsán, amikor – 2008 májusában – szintén két 16 éves iskolás fiú végzett a harmadik társukkal. Őt bottal, vasrúddal verték agyon, betondarabot kötöttek a lábára, és bedobták a Kaposvár melletti tóba. A gyilkosságot ők is megtervezték, a kötözéshez használt ragasztószalagot az áldozatukkal vásároltatták meg. Az ügyüket tárgyaló bírák azt mondták, nem találkoztak még ilyen kegyetlenséggel végrehajtott emberöléssel, pedig láttak már egy s mást a pályájukon.
Azt a két fiút már elítélték. Csak az egyikük mondott valamit az utolsó szó jogán. A kedvezményekkel kilenc és fél év után szabadulhatnak, 27 évesek lesznek akkor. Ezúttal is hasonló időtartamú szabadságvesztésre lehet számítani, amikor kijönnek a börtönből, még előttük lesz az élet…
Most sokan azt hiszik, jön a dörgedelem a halálbüntetés visszaállításáról. Nem jön. Régebben, az újságírással történt találkozásom elején még dühödten írtam mellette, az évenkénti emberölések száma azonban azóta csökkent. Már elegendőnek tartom a megátalkodott, veszedelmes gyilkosok tényleges életfogytig való elzárását, örökre szóló, biztonságos kiiktatását a társadalomból. Kerül, amibe kerül. Most is inkább az foglalkoztat, mi történhetett ezekkel a 14–16 éves gyerekekkel, amíg egyszer csak arra a gondolatra jutottak, hogy kivégzik a társukat. A velük egyidős fiúbarátjukat, akivel addig vagy korábban együtt játszottak, egy iskolába jártak, egymás szomszédjában, közelében laktak, ismerhették egymás apját, anyját, testvéreit – ha voltak. Mi történt? Vajon mi történhetett velük?
Eszembe jutnak a Witman fiúk, Csáth Géza vérfagyasztó elbeszélésének iskolás testvérpárja, akik hidegvérrel megölik az édesanyjukat, hogy aztán az ékszereit a kedves cselédlánynak ajándékozhassák. Csakhogy az kitalált történet, egy beteg lélek próbálkozása valami megértésére, laboratóriumi kísérlet az önmagában lakó démon kiirtására. A Móricz Zsigmond által elemi erővel megrajzolt gyilkos barbárok pedig nem gyerekek; fiatal felnőttek, akiket olyan szörnyeteggé tett a végigharcolt háború, mint a mai gyilkosokat, a Veszprémbe ölni ment enyingi sereget a tartós béke.
Itt tehát valami másról lehet, másról van szó. Talán arról a bel- és külvilágról, amit az elektronikus-digitális technika színessé, hangossá és bódítóvá bűvöl, a hétköznapi valóság azonban sötétben, süketségben és boldogtalanságban felejt? Ahol nincs is különösebb tennivaló, nincs sikerélmény és öröm, mert nincsenek igazi célok, feladatok, sem jövőkép, egyéni és közös életprogram. Csakhogy előbb-utóbb kiderül, az ilyen világban minden csak hazugság, becsapás, lopás, rablás és erőszak. És gyilkosság. Amit még a gyerek is tud.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.