Megcsúszott löszfal, tönkrement házak

Csaknem száz ház sérült meg vagy vált lakhatatlanná Rácalmás Ófalu nevű városrészén 2002 ősze és 2003 tavasza között a Duna-ág magaspartjának megcsúszása miatt, amiért a károsultak egy része elsősorban a meder kotrását végző céget és a helyi önkormányzatot hibáztatja. Az ügyben jelenleg is tart a bírósági per, az elsőfokú ítélet csak részben ismerte el a lakóingatlan-tulajdonosok kárigényének jogosságát.

Péterffy Balázs
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megyei Rácalmás Ófalu nevű városrészében 2002–2003 folyamán több mint száz ház rongálódott meg a földmozgások következtében. Ezen a területen a Duna partját egy magas löszfal alkotja, amely a kérdéses időben mintegy kétszáz méter hosszan leomlott. A tetején álló házak a talaj többszöri megcsúszása miatt megrepedtek, tönkrementek. A látvány lehangoló. A lakóházak falain, a padlón és a plafonon is hatalmas repedések tátongnak, az ajtókat és ablakokat nem lehet kinyitni, egyszerűen használhatatlanná váltak.
A parthoz közeli közterületek is megsüllyedtek, sok helyütt elnyíródtak, sőt eltörtek a vízvezetékek is.
– Teljesen felújítottuk a házat még 2000-ben. Aztán jött a földmozgás, és egy csapásra tönkrement mindenünk, a padlónk, a falak és a mennyezet pedig megrepedt – mutat körbe otthonában szomorúan Irk Józsefné.
Feloldották a tilalmat
Egy másik helybéli károsult, Lantos Józsefné azt mondja, nemcsak a régi, betonalap nélküli házakban, hanem a felújított, megfelelően kivitelezett épületekben is komoly károk keletkeztek. Az asszony azt meséli, hogy a hatvanas években történt nagy földcsuszamlás miatt a térségben részleges építési tilalmat rendeltek el. Így akarták megakadályozni, hogy olyan nagy méretű ingatlanok épüljenek, amelyek túlterhelnék a talajt. A földmozgást akkor az okozta, hogy az itteni Duna-ágból több sódert termeltek ki, mint amennyit szabad lett volna, ráadásul az agyagpadot is felszedték a munkálatok során, így a löszfal elvesztette a természetes támasztékát – avat be a részletekbe Lantos Józsefné.
Mint mondja, több szempontból is szabálytalanul építették meg a szennyvízcsatornát 1998-ban, ami elzárta a talajvíz útját, így az nem tudott a természetes útvonalán lefolyni. Ez is hozzájárult a talaj mostani megcsúszásához. Tizenkét évvel ezelőtt az önkormányzat feloldotta az építési tilalmat, így lehetővé vált, hogy a területen nehéz szerkezetű ingatlan épüljön. Az aszszony szerint csupán azon a kétszáz méteres szakaszon végezték el a helyreállítási munkálatokat, és erősítették meg a partfalat állami forrásból, ahol többek között a polgármester lányának tulajdonában lévő ingatlan is található, a többi részt a település vezetője nem mutatta meg a szakértőknek. – Ha akkor intézkedtek volna, most nem itt tartanánk. Mi hiába kértünk segítséget, csak ígéreteket kaptunk éveken keresztül, ezért döntöttünk úgy néhányan, hogy bírósághoz fordulunk – tette hozzá keserűen Lantos Józsefné.
Közös felelősség
A földmozgás károsultjai évek óta követelik káruk vagy annak legalább egy részének megtérítését, majd mivel nem kaptak segítséget, a Fejér Megyei Bírósághoz fordultak, ahol 2009 novemberében megszületett az elsőfokú ítélet az ügyben.
– A nyolcvanas–kilencvenes évek fordulóján komplex fejlesztési és védelmi tervet dolgoztak ki Ófalu védelmére, amely kitért a talaj elvizesedésének megállítására, a szennyvízcsatorna megépítésére és ezzel összefüggésben a Duna-mellékág kotrására, a csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítására, valamint a partfal megerősítésére is – olvasható az ítélet indoklásában. A határozat megállapítja, hogy a kotrást 1996 óta végző Realitás ’89 Kft. úgy adta ki alvállalkozásba a munkát a Kavicsker Kft.-nek 2002-ben, hogy erről, valamint a munkálatok megkezdéséről nem tájékoztatta az engedélyt kiadó Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, noha szerződésben vállalta a bejelentési kötelezettséget. Így senki sem ellenőrizte a kotrást, amelyet a megengedettnél mélyebben és nagyobb mennyiségben folytattak.
A közbenső ítéletben a bíróság a keletkezett károkban a kivitelezők, az önkormányzat és a vízügyi felügyelet közös felelősségét negyven százalékban határozta meg.
Az ítélet indoklása szerint az önkormányzatnak figyelemmel kellett volna kísérnie a kotrási munkálatokat, valamint felelősség terheli a kerékpárút veszélyes vonalvezetése, a nagyobb tömegű házakra kiadott építési engedély és egyéb infrastrukturális veszélyforrások eltűrése, illetve nem teljes körű elhárítása miatt. A vízügyi hatóságot a kotrás felügyeletének hiánya miatt marasztalta el a bíróság. Mivel a kotrási tervtől és engedélytől eltért a kivitelező, illetve alvállalkozója, és nem tudták a bíróság számára elfogadható módon bizonyítani, hogy nincs ok-okozati összefüggés a szabálytalanság és az épületekben keletkezett kár között, így az ő felelősségük is megállapítható az ügyben a dokumentum szerint.
Túlkotrás
A talaj szerkezete és a túlkotrás okozta a megcsúszást, amely nem az első volt a település történetében – közli kérdésemre Schrick István, Rácalmás polgármestere. Elmondása szerint a város az elmúlt másfél évtizedben több mint egymilliárd forintot költött az ilyen és ehhez hasonló természeti jelenségek következményeinek megelőzésére, csatornázásra, esővíz-elvezetésre. Jelenleg – teszi hozzá – a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása zajlik pályázati pénzből, amelyhez hatvanmillió forintnyi önerőt kellett hozzátenni. „Sajnos a település költségvetése túlságosan kicsi ahhoz, hogy segíteni tudjunk minden károsultnak” – mondja a polgármester. 1998-ra kiépült a csatornahálózat, ám a felperesek közül néhányan a többszöri felszólítás ellenére is csak 2007–2008-ban csatlakoztak hozzá. Kérdésünkre, hogy miért csak azt a szakaszt javították ki, ahol lányának a nyaralója is található, kifejtette: 2003-ban, a partfalcsúszás bekövetkeztekor értesítették a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, akik a helyszínen behatárolták a csúszással érintett területet, majd a felmérést végző szakértők által készített vélemény alapján kaptak a vis maior keretből nyolcvanmillió forintot. – A csúszásban érintett területen fekszik a lányom háza is, ez igaz. A pénzből azonban egyetlen forintot sem használtunk fel magántulajdonú házak helyreállítására – hangsúlyozza a polgármester, aki azonban az elsőfokú ítélettel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.
Az előző nyomvonalon haladtak
Az Ercsitől Dunaszekcsőig terjedő Duna-partnak sajnos olyan talajmechanikája van, hogy időnként mozog és megcsúszik; a természeti tényezők idézték elő az itteni mozgásokat, és nem a mi tevékenységünk – magyarázza Kakas Antal, a Kavicsker Kft. ügyvezető igazgatója. A túl mélyen történő kotrás oka szerinte az volt, hogy a korábbi kitermelők is mélyebben kotortak az előírt szintnél, az ő kotrómesterük pedig az ő nyomvonalukon haladt. – Ha akkor elvégeztetjük a méréseket, akkor ma nem vagyunk részesei a pernek – ismeri el. A közbenső ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be. Arról azonban, hogy ez hogy áll, nem kaptak információt. Hozzáteszi: még 2003–2004-ben kötelezték őket a 11-12 ezer köbméter kavics visszajuttatására, amelynek végrehajtását ellenőrizte az önkormányzat és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is.
Schrick István polgármester azonban ezzel kapcsolatban azt állítja: az önkormányzat semmilyen formában sem ellenőrizte a sóder visszajuttatását, erre jogosítványai sem voltak.
A felügyelőség fellebbezett
– Fellebbeztünk a közbenső ítélet ellen, mivel szerintünk nincs felelőssége a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek a történtekben, hiszen nem írta elő jogszabály az ellenőrzési kötelezettséget az adott helyzetben – mondta Gyapjas József, a felügyelőség igazgatója. A felügyelet által benyújtott fellebbezés megalapozatlannak tartja a velük szembeni keresetet, mivel a kotrási munkálatok szükségességét több szakértői vélemény támasztotta alá. A munkálatok szakszerű és az előírásoknak megfelelő végrehajtása nem okozott volna kárt – olvasható a dokumentumban.
A Vienna Consult Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft., amely mint felszámoló képviseli a perben a Realitás ’89 Kft.-t, nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
Az ügy tárgyalása 2010. szeptember 7-én folytatódik másodfokon a Budapesti Ítélőtáblán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.