Nadal és az újabb győzelmi dal

Azt már fél évtizede, berobbanásakor látni lehetett, hogy Rafael Nadal személyében csillag született, s mostanra már egyértelművé vált, hogy a legfényesebbek egyike a férfi tenisz egén. A spanyol klasszis magyar idő szerint tegnapra virradóra – a szerb Novak Djokovics ellenében – megnyerte pályafutása kilencedik Grand Slam-tornáját. S mivel US Open még nem volt a tarsolyában, így mindössze 24 évesen azon hét legenda egyike lett, akik mind a négy GS-viadalon diadalmaskodni tudtak.

Deák Zsigmond
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha esik, ha fúj, akkor is Rafael Nadal lesz az amerikai nyílt teniszbajnokság idei férfi győztese – gondolták sokan, s tökéletesen igazuk lett. Esett is, fújt is bőven Flushing Meadowsban, a finálét egy nappal elhalasztották a folyamatos égi „átok” miatt, majd az új időpontban, magyar idő szerint tegnapra virradóra rendezett derbit is kétórás esőszünet szakította félbe. A világelső spanyol klasszist azonban semmi sem billentette ki testi-lelki magabiztosságából. Játszmaveszteség nélkül átrobogott az orosz Tejmuraz Gabasvilin, az üzbég Gyenyisz Isztominon, a francia Gilles Simonon, két honfitársán, Feliciano Lopezen és Fernando Verdascón, valamint az orosz Mihail Juzsnijon, majd a végső csatában 3 óra 43 perc alatt legyűrte a szerb Novak Djokovicsot is. Aki ugyan az idei US Openen először és utoljára elvett tőle egy szettet (pont az esőszünet után, 6:4, 4:4-ről, tehát mégis bezavart kissé a kényszerpihenő), ám a valós győzelmi esélynek híján maradt. Pedig délszláv vérének megfelelően a végsőkig küzdött, nem kevesebb, mint húsz bréklabdát hárított, viszont hatot nem tudott. Eközben Nadal csak négyszer adott neki lehetőséget adogatójátéka elcsenésére, s csupán egyszer engedte ki a kezéből.
Aki látta a döntőt, egyetérthet azzal a megállapítással, hogy a mallorcai születésű játékos már messze nem egyszerű salakmenő, hanem a totális tenisz tökéletes képviselője. Megtanult szerválni (nyolc ász a tanú rá), s a hálóhoz előrerukkolva is nagyszerűen megoldotta a feladatát, húsz alkalomból csak négyszer hibázott. Emellett „természetesen” a hosszú labdamenetek döntő többségét megnyerte, s szinte mindent befutott, így Djokovics többször alkalmazott rövidítéseit is. „Soha nem láttam még ilyen fantasztikus játékot kemény borításon” – nyilatkozta a meccs után a vesztes fél, aki pedig 2007-ben ugyanilyen talajon kapott ki itt, a US Open-fináléban Roger Federertől, no és eddigi egyetlen Grand Slam-diadalát éppen a melbourne-i kemény pályán aratta 2008-ban. S hogy ne legyen elég a dicséretből, hozzátette: „Úgy gondolom, Rafának minden adottsága megvan ahhoz, hogy minden idők legjobb teniszezője legyen!”
E pozíciót a többség szerint Roger Federer foglalja el, ám a svájci fenomén a tavalyi Roland Garrosszal mind a négy Grand Slam-torna besöprése, a csúcsnak számító összesen tizenhat GS-diadal, s nem utolsósorban ikrei születése után nyilvánvalóan motivációját vesztette. Nem úgy Nadal, akinek egyelőre nincs családja, s még „csak” kilenc GS-nél jár (öt Roland Garros, két Wimbledon, egy-egy Australian és US Open); erre a szintre 24 évesen, egy esztendővel korábban ért el, mint Federer, s csupán 26 indulás kellett hozzá 30 ellenében. Ráadásul az idei amerikai bajnoksággal – ahol korábban rendre megakadt az elődöntőben – neki is megvan már mind a négy Grand Slam-verseny győzelmi trófeája, ezzel hetedikként Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi és Roger Federer nyomába lépett. Az idén a négy nagy viadalból hármat megnyert, csak a melbourne-it engedte át svájci kor- és klasszistársának. Akit egyre inkább háttérbe szorít, a világranglistán csaknem 5300 ponttal áll előtte, de a második Djokovicsot is 4880-nal előzi.
„Karrierem során először érzem úgy, hogy jól játszottam ezen a tornán, amelyre részben át kellett alakítanom a stílusomat. Ez volt a legjobb mérkőzésem a US Openen, a legfontosabb pillanatban” – értékelt frissiben Nadal, aki kerülte az összehasonlítást Federerrel: „Szerintem teljesen értelmetlen azon meditálni, jobb vagyok-e Rogernél vagy rosszabb, mert a címek azt mondják, hogy jóval előttem jár, s szerintem ez így is marad. Rólam sem gondolta volna senki tíz hónapja, a sérülésemkor, hogy valaha régi leszek, most meg már a legnagyobbak között emlegetnek.” A spanyol csillag szokásos hanyatteséses örömködését produkálta a döntő zárópontját követően, ám az érzelmek ezúttal látványosan kitörtek belőle. Azért szerintünk maradt még benne annyi testi-lelki erő, hogy – szerény nyilatkozat ide vagy oda – a tenisz további csúcsait is meghódítsa. Ideje bőven van rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.