Nem lesznek tele a hordók az idén

A fagy, a jégverés és a sok eső miatt az átlagosnál sokkal kisebb szőlőtermésre számítanak a szakértők. Emiatt várhatóan borból is több mint ötszázezer hektoliterrel kevesebb kerül majd a hordókba. A szőlőért biztos többet kell fizetni majd, a bor esetleges drágulásának azonban a magas kereskedelmi árrések miatt nincs valós indoka.

Dénes Zoltán
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes várakozásoknál is kevesebb bor kerülhet idén a hordókba – közölte lapunk megkeresésére Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A szokásos három és fél millió hektoliter helyett idén valószínűleg a hárommillió hektolitert sem éri el majd az újbor mennyisége. Ennek elsősorban az az oka, hogy a természeti csapások miatt idén sokkal kevesebb szőlő terem az országban. Az ezekben a napokban megkezdődött szüret eredménye legfeljebb 450-500 ezer tonna szőlő lehet. A kép igen változatos, a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező kunsági borvidéken például nagyon jelentős a terméskiesés. Ez az országos átlagra is rányomja a bélyegét, de Tokaj-Hegyalját is jelentős jégkár érte, emellett a csongrádi borvidéken is nagy a baj, valamint a Mátra környéki borvidéken is pusztítottak a viharok. Talán a Dunántúl szőlőültetvényei szenvedték meg eddig a legkevésbé az idei időjárási viszontagságokat, ott az átlaghoz közeli termésre lehet számítani, legalábbis ami a mennyiséget illeti – mondta Horváth Csaba.
Az idén bizonyosan lényegesen több pénzt kapnak a termelők a kevesebb szőlőért – tette hozzá az elnök. Horváth Csaba szerint még a megemelkedett árak sem fogják pótolják azt a kárt, amit a szőlészeteknek okozott a terméskiesés, hiszen – főként a gyakoribb permetezések miatt – erőteljesen megnövekedtek a termelési költségek. Kérdésünkre, hogy várható-e a bor árának emelkedése is, az elnök kifejtette: csakúgy, mint más élelmiszer-ipari termékek esetében, a bornál sem mindig az alapanyag ára a meghatározó. A jelentős haszonkulcs a kereskedőknél, illetve az üzletláncoknál van – mondta Horváth Csaba, aki szerint azért egyértelmű, hogy a gazdák idén több pénzt kapnak a szőlőért, hiszen aligha feltételezhető, hogy a tavalyi kilónkénti negyven-ötven forintért odaadják terményüket. Kurrens fajták esetén – például az Irsai Olivérnél és a cserszegi fűszeresnél – kilónként száz forint körüli árakról lehet hallani, a tömegfajtáknál feltételezhetően alacsonyabb lesz az ár. A szakember szerint azért nincs valós indok az újborok drágulására, mert a szőlészek és a borászok most a fogyasztói ár harmadát kapják, tehát a kereskedelemnek volna miből kigazdálkodnia a magasabb szőlőárakat. Tavaly pedig, amikor Horváth Csaba szerint „becsületsértően alacsony” volt a szőlő ára, a borokért egy forinttal sem kértek kevesebbet a boltokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.