Román pénzbehajtás

Pataky István
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió eurós adóssága miatt zárolta a kazah tulajdonban lévő Rompetrol kőolajtársaság vagyonát a román pénzügyi hatóság (ANAF), amely attól tart, hogy a tulajdonos eladja a cég vagyonát. A KazMunayGaz csoport tulajdonában lévő cégnek 570,3 milliós adósságot kell rendezni szeptember 30-ig. A Rompetrol vezetése a hatósági akció kapcsán arra figyelmeztetett, hogy amenynyiben a román állam nem hagy fel az „államosításként is tekinthető visszaélésekkel”, a vállalat a nemzetközi fórumokhoz fordul.
A romániai üzemanyagpiacon a második legnagyobb vállalatot 2007-ben vették meg a kazahok Dinu Patriciu román üzletembertől. Utóbbit Románia leggazdagabb embereként tartják számon. Az olaj mellett ingatlanban és a bankszférában (a hetedik legnagyobb grúz pénzintézet résztulajdonosa) utazó Patriciué a legolvasottabb bukaresti közéleti napilap, az Adevarul. Az ellentmondásos üzletember korábban aktívan részt vett a politikában, 1990-ben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alapítója. 1991-ben új pártot alapított PNL – Fiatal Szárny néven, s új formációjával egy miniszteri posztért cserébe koalícióra lépett a Ion Iliescu vezette posztkommunista párttal. Két képviselői mandátum kitöltése után 2003-ban hivatalosan visszavonult a politikából, de a liberálisok befolyásos háttérembere maradt. 2005-ben az ügyészség vádat emelt Patriciu ellen, aki akkor a Rompetrol igazgatótanácsának elnöke volt. A vád szerint elmulasztotta a beruházói kötelezettségeket az olajfinomítók közti hitelezéssel, valamint több pénzügyi tranzakció könyvviteli regisztrációjával kapcsolatban. Az üzletembert végül felmentették. Az utóbbi években Dinu Patriciu megnyilatkozásai szinte kivétel nélkül Traian Basescu államfőt vették célba.
Most a súlyos pénzügyi válságban lévő Románia egyrészt igyekszik minden pénzt behajtani, másrészt a bukaresti kormány nem nézi jó szemmel a Patriciuhoz, s ezzel nyilvánvalóan az ellenzékhez is közel álló kazah cég működését. Egyébként a román elemzők nagy része szerint a Rompetrol három évvel ezelőtti eladásával tovább gyengült Románia energiabiztonsága. Sokan különösen rosszallották, hogy az ország második olajpiaci szereplőjének számító cég a Nurszultan Nazarbajev államfő körüli klán befolyása alatt lévő kazahsztáni állami vállalat kezébe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.